Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Tijdelijk gezag overdragen aan iemand van mijn keuze?

Ik woon met mijn 2 kinderen in het buitenland. 11 en 13 zijn ze. Ik wil ze zo spoedig mogelijk naar vrienden in Nederland sturen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn vrienden de juiste machtiging hebben om (tijdelijk) gezag over de kinderen te mogen uitvoeren? School, zorg, kinderbijstand?

Voor het tijdelijk overdragen van gezag over uw kinderen aan uw vrienden in Nederland, kunt u overwegen om een voogdij-regeling aan te vragen. Dit kan mogelijk zijn onder bepaalde omstandigheden, zoals bij het tijdelijke onvermogen om zelf zorg te kunnen dragen voor de kinderen.

U kunt een voogd aanwijzen in uw testament of door middel van een akte bij de notaris. In de praktijk kan dit echter complex zijn vanwege de voorwaarden die worden gesteld aan voogdijschap, zoals de leeftijd en het goed gedrag van de voogd.

Indien het niet mogelijk is om een voogdij-regeling te treffen, dan kunt u ook overwegen om een schriftelijke overeenkomst op te stellen waarin u toestemming geeft aan uw vrienden om beslissingen te nemen namens u. In deze overeenkomst kunt u specifiek toewijzen welke rechten en plichten uw vrienden hebben met betrekking tot de verzorging van uw kinderen, zoals medische beslissingen of schoolkeuzes. Het is belangrijk dat deze overeenkomst zo specifiek mogelijk is.

Let wel op: Zolang er geen formele voogdij-regeling is, blijft u wettelijk gezien verantwoordelijk voor uw kinderen. In geval van een noodsituatie, kan het zijn dat u alsnog toestemming moet geven. Daarom is het raadzaam om altijd bereikbaar te zijn, en contactinformatie achter te laten bij de school en eventuele zorgverleners.

Voor de kinderbijslag zal er bij de Sociale Verzekeringsbank een aanvraag ingediend moeten worden, waarbij u aangeeft dat uw kinderen bij uw vrienden verblijven.

Dit is een complexe situatie en ik raad u sterk aan om juridisch advies in te winnen om te zorgen dat alles correct is geregeld. Het belangrijkste is dat het belang van de kinderen altijd voorop staat. Daarom is het verstandig om een jurist of advocaat te benaderen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar de Echtscheidingswinkel?
Bel tijdens kantoortijden op 040 2350422

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag