Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Tijdelijk dienstverband via rechtswege afscheid nemen?

1 april loopt mijn jaarcontract in het onderwijs af en mijn werkgever geeft aan dat zij verplicht is dit te verlengen i.v.m. mijn prille zwangerschap (vorige week kenbaar gemaakt). Ze stellen voor om mijn contract te verlengen tot na mijn zwangerschapsverlof. Vervolgens doen zij het voorstel dat ik zelf mijn ontslag indien aan het eind van deze periode. Hiermee verlies ik mijn recht op ww.
Wanneer ik niet tegemoetkom aan het verzoek om ontslag in te dienen geeft de organisatie aan dat zij verplicht zijn om een derde dienstverband aan te bieden, maar zij zullen op voorhand dit dienstverband met een negatieve referentie afsluiten en vervolgens afscheid van elkaar nemen.

Mijn vragen:
- is het mogelijk om binnen het onderwijs afscheid te nemen van iemand met een tijdelijk contract dat afloopt, ook wanneer deze werknemer zwanger is?
- is het voor een werkgever mogelijk om na een tijdelijk dienstverband binnen het onderwijs via rechtswege afscheid te nemen van elkaar?
- mag een werkgever aangeven dat je op voorhand een slechte referentie zult krijgen, zonder hier daadwerkelijk redenen voor te hebben?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Een tijdelijk dienstverband mag ook tijdens zwangerschap worden beƫindigd. Dat hoeft dan niet door te lopen. Dat is in het onderwijs niet anders. Als ze het dienstverband willen laten doorlopen kan er voor worden gekozen om de periode exact af te kaderen, dus bijvoorbeeld voor nog 6 maanden ipv een jaar te verlengen. Daarmee kan het nog steeds van rechtswege worden beƫindigd en behoud werknemer recht op WW.
Op voorhand aangeven een slechte referentie geven is vreemd. Met name als er goed gewerkt is. Het is vooral niet netjes om dit als pressiemiddel in te zetten. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met mij.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag