Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Tijd voor tijd wordt afgetrokken, mag dat?

Afgelopen maand ben ik in dienst getreden bij de Supermarkt. Deze maand had ik naar mijn weten 70,25 uur gewerkt.
Echter werd vorige week mijn salaris gestort met een aftrek van 16:00 uur. In overleg met mijn manager vertelde hij dat het hier zou gaan om “tijd voor tijd uren”. Dus zou ik volgens hem die 16:00 kunnen gebruiken om in de toekomst vrij te kunnen vragen.

Alleen snap ik zelf nu niet hoe het kan dat als ik een nul uren contract heb, ik uren van mijn gewerkte uren moet inleveren om in het vervolg vrij te mogen vragen. In principe kan ik bij op tijd vrij vragen zelf bepalen wanneer ik beschikbaar ben en niet.

Ik snap dat als je bijv. een 10 uren contract hebt en je 8 uur werkt dat je dan extra gewerkte uren kan inleveren. Maar werkt dat ook zo bij een nul uren contract?

Ook staat er niks in mijn arbeidsovereenkomst vermeld over “tijd voor tijd uren (TVT)”.

En hier een paraaf uit mijn contract over de aantal uren die ik zou gaan werken bij indiensttreding:

Aantal uren
Het aantal te werken uren bedraagt 0 tot 12 uren per week verdeeld over variabele dagen. De werktijden worden in overleg met de leidinggevende vastgesteld en u zal hier gehoor aan geven. De arbeidstijden worden afgestemd op de tijden van de supermarkt, met inachtneming van wettelijke leeftijdsbepalingen. Indien er in de toekomst een verruiming en/of verschuiving van tijden plaatsvindt, is medewerker bereid op die gewijzigde tijden te werken, ondanks dat deze tijden afwijken van de tijden die gelden op het moment van indiensttreding.

Graag zou ik extra informatie willen verkrijgen over de tijd voor tijd uren en of dit op mijn nul uren contract wel van toepassing is. 16 uur aftrek van mijn salaris is als student een behoorlijke bedrag dat van je salaris eraf gaat.

Met vriendelijke groet,

Ik kan me voorstellen dat de situatie onduidelijk en vervelend is. 16 uur is een behoorlijk aantal uren.

Voor supermarkten is de Supermarkt-cao van toepassing (zie onderstaande link).
Volgens de CAO lijkt de functie te vallen onder "erbijbaner" omdat de bedoeling is om max 12 uren te werken.

https://bit.ly/3GNYUAh

In artikel Artikel 4 onder 12 staat dat de extra uren in betaalde vrije tijd of geld gecompenseerd worden. Dan lijkt het er op dat er een keuze gemaakt kan worden.

Theoretisch zou dat betekenen dat er de volgende opties zijn:
- Een hele week "vrij nemen" (12 uur) en wel doorbetaald krijgen;
- Kiezen om de uren uit te laten betalen.

Dit is een algemeen antwoord aangezien ik niet op de hoogte ben van de gehele specifieke situatie. Vaak is er ook een personeelsvereniging of personeelsboek, mogelijk is daar meer info te krijgen over wat gebruikelijk is.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als er meer vragen zijn of u juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag