Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Tijd voor tijd uren

Hoi ik werk in een supermarkt. Ik heb vorig jaar veel meer uren gemaakt. Nu wil de baas dat alles word weggewerkt voor februari dat betekent dat ik bijna de hele maand januari vrij zou zijn. Maar ik wil dat niet omdat ik gewoon voor de bso betaal en dan eigenlijk voor niks betaal aangezien mijn kinderen dan niet hoeven gaan. Mag hij mij dat verplichten.

In je werkovereenkomst of de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) staat meestal hoeveel uren je per week werkt. Wanneer je meer uren werkt dan in je contract staat, kan je werkgever dit inderdaad compenseren door je op andere dagen minder te laten werken. Dit wordt ook wel tijd-voor-tijd genoemd.

Echter, je werkgever heeft een zorgplicht en moet rekening houden met het privéleven van zijn werknemers. Dus als dit voor jou zulke grote persoonlijke gevolgen heeft, kan het redelijk zijn om deze regeling te bespreken. Het is raadzaam om dit met je werkgever te delen en samen naar een passende oplossing te zoeken.

Daarnaast is het per 1 januari 2019 alleen nog maar toegestaan om overuren met tijd-voor-tijd te compenseren als dit in de cao is afgesproken. En ook dan moet je werkgever je loon minstens het minimumloon per gewerkte uur uitbetalen. Hebben jullie geen cao waar dit in is afgesproken, dan is tijd-voor-tijd niet toegestaan en heeft je werkgever de wettelijke verplichting om overuren uit te betalen.

Dus voor een precieze beoordeling van jouw situatie is het verstandig om in je arbeidsovereenkomst en je cao na te kijken welke afspraken er gemaakt zijn over overwerk en compensatie hiervan. Het kan ook verstandig zijn om voor dit specifieke probleem een jurist of advocaat te benaderen die je kan helpen om je rechten in deze situatie te beschermen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag