Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Teveel betaalde revisierente terugvorderen bij ex?

Volgens het convenant ben ik verplicht de uitbetaling van een lijfrentepolis te delen met mijn ex partner. Bij deze uitbetaling is geen rekening gehouden met de naheffing van de revisierente. Daar de polis geheel op mijn naam staat, krijg ik ook de belastingaanslag over de te betalen revisierente. Deze is inmiddels voldaan. Ik wil de helft van dit bedrag inclusief overige kosten terugvorderen bij mijn ex-partner.
Na meerdere malen contact (zowel mondeling als schriftelijk) met haar en haar huidige partner geeft dit geen resultaat. Ik krijg steeds de verwijzing van de extra inkomstenbelasting welke zij verschuldigd zijn, terwijl dit niet van toepassing is voor de te betalen revisierente.
Welke mogelijkheden zijn er voor het terugvorderen van de helft van de betaalde revisierente voor de door haar deel verkregen uitkering van de lijfrentepolis?
Na meerdere malen deze vraag gesteld te hebben ontvang ik graag spoedig antwoord van u. De tegenpartij denkt inmiddels er zo mee weg te komen, daar het zolang duurt en ik na maanden niets meer van me heb laten horen door gebrek aan juridische informatie.

Bij een scheiding is er meestal een scheidingsovereenkomst of een vonnis van de rechtbank dat vaststelt wie welke schulden moet betalen. Dit document zou bepalend moeten zijn voor wie de navordering belasting moet betalen.

Als deze afspraken na de scheiding niet zijn nagekomen, dan kan je je ex-partner daarop aanspreken. Het kan in dat geval verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen. Een advocaat kan je bijstaan in een eventuele procedure om naleving van de afspraken te vorderen.

Als de belastingaanslag betrekking heeft op een gezamenlijke periode van inkomsten, is het ook mogelijk dat de Belastingdienst deze aanslag op beide partners verhaalt. Dit heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Je bent dan beiden aansprakelijk voor het geheel en de Belastingdienst kan ervoor kiezen om de hele aanslag op een van beiden te verhalen.

Als je de helft van de aanslag al hebt betaald, dan kan je je ex-partner aanspreken om haar deel bij te dragen. Als je ex-partner weigert bij te dragen, dan zou je een gerechtelijke procedure kunnen starten om dit bedrag terug te vorderen.

Dit zijn globale richtlijnen en de exacte stappen die je zou kunnen ondernemen hangen af van je specifieke situatie. Ik raad je daarom aan om contact op te nemen met een advocaat of juridisch adviseur voor een gedetailleerd advies.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag