Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Testament geldig als het niet herroepen is?

Man en vrouw wonen 23 jaar samen zonder samenlevingscontract. De man maakt tijdens hun relatie een testament op waarin staat : ”ik benoem [voornamen en achternaam van de vrouw], met wie ik een gemeenschappelijke huishouding voer, tot enige erfgename van mijn gehele nalatenschap”. Na 23 jaar wordt de relatie verbroken. Het testament is niet vernieuwd of veranderd. De man overlijdt, de kinderen van de man eisen de nalatenschap op van de man, omdat de vrouw al jaren geen gemeenschappelijke huishouding meer voerde met de man en dat het om een vergeten testament gaat, is dat niet meer rechtsgeldig.
Vraag1: is het testament nog geldig omdat dit niet herroepen is?
Vraag2: kan de rechter het testament uitleggen door achteraf te interpreteren of de man op zijn sterfdag nog wilde dat de vrouw nog erfgenaam is?
Vraag3: zijn er redenen dat de rechter het testament anders zou kunnen uitleggen?

moeilijk te voorspellen uitkomst. het testament is geldig want niet herroepen, maar zoals u terecht ook opmerkt, dat kan door interpretatie anders komen te liggen. Er zijn in de rechtspraak gevallen beoordeeld die tot uitkomst hadden dat de letterlijke tekst van het testament werd gepasseerd. U moet dit oppakken met behulp van een erfrechtadvocaat (zie www.vean.nl). Interessante zaak, ik wil het ook wel doen. als u daar wat voor voelt mailt u me dan maar: vanderkolk@arsjuris.nl

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag