Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Terugdraaien registratie samenwonend voor AOW?

Mijn moeder en haar nieuwe vriend leven financieel gescheiden en voeren hun eigen huishouding. Ze zijn ivm de erfenis wel een geregistreerd partnerschap aangegaan. Ze zijn onlangs met 21 maanden terugwerkende kracht aangeslagen als samenwonend m.b.t. de AOW. Ik probeer hiertegen voor hen bezwaar aan te tekenen. Ik heb met SVB meerdere malen contact gehad. Ik heb geen motivering ontvangen maar krijg de indruk dat het financiƫle stuk voldoet aan de eisen. Het draait om "zachtere" criteria zoals het feit dat ze (ook) samen op vakantie gaan en bij elkaar op bezoek komen. Neem aan dat het gaat om een "duurzaam gescheiden" leven. Voordat zij het samenlevingscontract zijn aangegaan hebben beide uitgebreid overleg gevoerd met Belastingconsulent, notaris en SVB zelf om deze situatie te voorkomen. Mijn moeder blijkt in maart een formulier ingevuld en blijkt daarna een telefoongesprek te hebben gevoerd waarin erg werd gevraagd naar de gezamenlijke vakantie en het voor elkaar zorgen.
Ik kan de wetsteksten en beleidsregels van SVB wel lezen en begrijpen, maar heb advies nodig hoe tijdens de hoorzitting op juiste wijze bezwaar te maken.

Uw moeder (of iemand namens haar) dient tijdig bezwaar te maken tegen een eventueel ontvangen beschikking van het SVB (brief) waarin wordt bepaald dat de uitkering (met terugwerkende kracht) wordt verlaagd. Ook tegen eventuele andere beschikkingen die zij in verband daarmee mocht ontvangen (zoals een beschikking waarin concreet bedragen worden teruggevorderd). Let op de bezwaartermijn. Deze is telkens (maximaal!) 6 weken.
Ik heb ervaring met dergelijke zaken. In de praktijk zie je nogal eens dat op basis van een onzorgvuldig onderzoek of niet sluitende conclusies wordt geconcludeerd dat een gemeenschappelijke huishouding wordt gevoerd.
Uw moeder mag mij gerust vrijblijvend bellen voor overleg. 06-30575754. Indien zij daarvoor in aanmerking komen, sta ik ook mensen op prodeo-basis bij.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag