Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Terugbetalingsregeling studiefinanciering

Mijn dochters zijn in 2015 begonnen aan een universitaire studie. Dat is het eerste jaar dat de basisbeurs er niet meer was en ze vielen dus onder het inmiddels veelbesproken en vervangen leenstelsel.
Ik heb een vraag over de terugbetalingsregelingen: die vanaf 2012 (onder meer maximaal 15 jaar terugbetalen) en die vanaf 2018 (maximaal 35 jaar terugbetalen).
* Je valt onder de regeling vanaf 2018 als je vanaf september 2015 studiefinanciering hebt ontvangen. In die situatie zitten mijn dochters.
* Ik ken echter mensen (ook in 2015 gestarte studenten) die gebruik konden en mochten maken van de overgangsregeling (kiezen om onder de oude 2012-regeling af te lossen). Dit omdat ze vóór 1 september 2015 stonden INGESCHREVEN bij een opleiding. In die situatie zitten mijn dochters ook.
-> Het gaat hierbij dus om het verschil tussen ‘ingeschreven staan voor 1 september 2015‘ en ‘studiefinanciering ontvangen vanaf 1 september 2015’.

Ik heb - als leek - geprobeerd om de betreffende teksten in de wetten hierbij te zoeken. Helaas zonder resultaat, ik verdwaal in de teksten en verwijzingen. Vandaar mijn beroep op u. Indien mijn dochters er ook recht op hebben om die keuze te mogen maken, zal dat enorm schelen in zowel de financiële als de psychische druk. Het lijkt er echter op dat leen overheidsinstantie ‘niet te koop loopt’ met deze mogelijkheid.

Vragen:
- Mijn dochters stonden vóór 1 september ingeschreven bij hun opleiding. Mogen zij inderdaad kiezen voor de terugbetalingsregeling van 2012?
- En zo ja, kunt u adviseren hoe ze dat het beste kunnen aanpakken?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag