Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Terugbetalen zorgtoeslag en huurtoeslag?

Mijn man en ik hebben twee voorschotbeschikkingen ontvangen van de Belastingdienst die wij moeten terugbetalen. Eentje heeft betrekking op de zorgtoeslag met een terugbetaling van € 705 en eentje heeft betrekking op de huurtoeslag van € 933.
Ik ben zelf pas vanaf 16 januari 2023 werkzaam bij mijn nieuwe werkgever. Daarvoor heb ik altijd een bijbaantje gehad en had ik in de maanden oktober tot met 16 januari geen inkomen. Mijn man was de enige inkomstenbron. Ik had contact opgenomen met de Belastingdienst en zij gaven aan dat hetgeen wat wij in december 2022, januari 2023 en februari 2023 hebben ontvangen, voorschotten zijn voor de maand erna.
Alleen in de maand december 2022 had ik nog geen werk. Pas vanaf 16 januari 2023 ben ik gaan werken. Alleen veel dingen waren niet goed gegaan, waardoor ik in de maand januari geen salaris heb ontvangen voor de twee weken die ik heb gewerkt. Pas in februari heb ik mijn eerste salaris gekregen (2 weken van januari en gehele maand februari). Zowel in de maanden december 2022 als januari 2023 had ik geen inkomen. Mijn man en ik hadden die toeslagen dus echt nodig. Het totale vermogen van mij en mijn man was op 1 januari 2023 niet meer dan € 33.748.

Mijn vraag: ik wil bezwaar indienen tegen deze beschikkingen, omdat ik het er niet mee eens ben dat wij voor 3 maanden moeten terugbetalen, gezien de omstandigheden. Zijn er gronden die wij kunnen aanvoeren? Ik weet dat wij sowieso een bedrag moeten terugbetalen, maar toch niet die van 3 maanden? Ik heb als bewijs het loonstrookje waar de twee maanden aan betaling zijn opgenomen, mailcontact tussen de manager en HRM dat het salaris van januari wordt meegenomen in de betaling van februari en mijn aanstellingsbrief waarin staat dat ik per 16 januari 2023 start.
Ik heb zelf niet zoveel verstand van het Belastingrecht, dus ik hoop dat er vanuit jullie advies kan worden gegeven of uitleg kan worden gegeven hoe het zit en of bezwaar maken wel zin heeft. Ik moet uiterlijk 28 april 2023 het bezwaar indienen.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag