Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Telt vermogen met BEM clausule mee bij vermogenstoets huurtoeslag?

Mijn zoon heeft in 2022 huurtoeslag ontvangen voor zijn studentenwoning.
Nu wil de belastingdienst de ontvangen huurtoeslag terugvorderen omdat zijn vermogen in 2022 boven het drempelbedrag van € 31340 uit kwam.
Echter een deel van dit vermogen kwam van een erfenis waarop een BEM clausule zat. Hierdoor kan hij pas over dit vermogen beschikken wanneer hij 23 jaar is. (In 2022 was hij 19 jaar). Zonder het vermogen wat onder de BEM clausule valt, valt het vermogen onder het drempelbedrag van € 31340.
De belastingdienst stelt dat het uitsluiten van vermogen onder de BEM clausule alleen geldt in het geval van vermogen van minderjarige kinderen.
Nu moet mijn zoon ruim € 2000 huurtoeslag terugbetalen. Is dit terecht?

NB:
In de uitspraak https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@134803/202106000-1-a2/ staat
"De rechtbank heeft overwogen dat zij begrijpt dat de overheid bij de besteding van publieke middelen geen of minder huurtoeslag wil verstrekken aan mensen die over vermogen beschikken, net zoals er bijvoorbeeld een inkomensgrens voor huurtoeslag geldt. Maar bij vermogen waarover een belanghebbende helemaal niet kan beschikken, zoals bij een BEM-clausule, is eigenlijk geen sprake van vermogen, maar enkel van een fictief vermogen."

De rechtbank heeft daar geoordeeld dat dit vermogen buiten beschouwing moet blijven.
Dit lijkt me ook van toepassing in het geval van mijn zoon.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag