Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Telt uitruil meerkeuze systeem voor reiskosten mee voor alimentatie berekening?

Op mijn werk heb ik de mogelijkheid om de volgende regeling te nemen:
Binnen de fiscale wetgeving bestaat de mogelijkheid om een bedrag van € 0,19 per kilometer belastingvrij te vergoeden voor woon-werkverkeer. De kilometervergoeding in de cao Ziekenhuizen is lager. Het verschil tussen het maximaal fiscaal vrijgestelde bedrag en het vergoede bedrag per kilometer kan je uitruilen met je eindejaarsuitkering. (Een gedeelte van) de bruto eindejaarsuitkering wordt hierdoor netto uitbetaald. Het voordeel voor jou als werknemer is dan, dat je minder loonheffing betaalt. Dit geldt alleen als je onder de cao Ziekenhuizen valt.

Wordt deze vergoeding ook meegenomen in de alimentatieberekening?

Bij het berekenen van alimentatie kan rekening gehouden worden met de kosten van levensonderhoud, waaronder ook kosten voor vervoer of kilometervergoeding kunnen vallen. Het is echter niet zo dat de kilometervergoeding automatisch meegenomen wordt in de alimentatieberekening.

De draagkracht van de alimentatieplichtige wordt berekend aan de hand van het netto inkomen en de noodzakelijke lasten, waaronder bijvoorbeeld woonlasten, ziektekosten en kosten voor auto/vervoer. Als de alimentatieplichtige aanspraak kan maken op een kilometervergoeding, kan dit een verlaging van de vervoerskosten betekenen en daardoor de draagkracht vergroten.

Echter, het wordt per situatie bekeken. Als de kilometervergoeding bijvoorbeeld in de praktijk volledig opgaat aan extra auto-onderhoud, dan zal het waarschijnlijk geen effect hebben op de berekening. Om deze reden is het belangrijk om met een jurist of advocaat te overleggen om een nauwkeurige inschatting te kunnen maken. Verder kan de werkelijke alimentatie nog worden beïnvloed door specifieke omstandigheden of kopjes waar geld voor gereserveerd moet worden (zoals onvoorziene uitgaven, aflossing van schulden, etc.).

Ik wil je adviseren contact op te nemen met een jurist of advocaat om de specifieke situatie en mogelijkheden te overleggen.

Mag ik je doorverwijzen naar www.echtscheidingswinkel.nl ?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag