Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Tekenen voor toestemming beëindiging huurovereenkomst?

Brief ontvangen met huuropzegging waarin staat dat ik moet tekenen voor toestemming van de beëindiging. De sloop was tot 1 februari 2022. Stadsvernieuwingsurgentie gekregen maar verlengd voor iedereen tot en met februari 2024. De huurovereenkomst van mijn adres is per 1 mei 2024 opgezegd en men vraagt om akkoordverklaring voor 1 december 2023. Er staat bij 'weigering akkoordverklaring beschouwen ze als een weigering en zij zijn dan genoodzaakt een juridische procedure tot beëindiging van de huurovereenkomst te starten'. Ik heb via aangetekende brief en per deurwaardersexploot een exemplaar gekregen en deze aangenomen aan de deur. Daarna heb ik advies gevraagd aan de Woonstichting en ze zeiden mij dat het niet noodzakelijk was om te tekenen en dat ik sowieso ongeacht tekenen of niet tekenen recht heb op een andere woning via de woonstichting of via de woonbegeleider. De woonbegeleider heeft echter mij aangeschreven dat als ik oponthoud veroorzaak, ik de rekening gepresenteerd zal krijgen dus ik vraag het nogmaals na bij u. De stichting zei tegen mij dat het juridische bluf is en als ik teken of niet dat dat niet uit zou maken en dat als ik wel zou tekenen ik al alles uit handen geef zodat ze eigenlijk niets meer voor mij hoeven te doen dan het hoogst noodzakelijke en dat is dan nog een woning aanbieden. Tot nu toe heeft de eigenaar mij woningen aangeboden die niet aan mijn woonwensen voldoen en die ruim van tevoren twee keer een uur zijn besproken. Ik wil u eventueel de brief toesturen.

In principe kan een verhuurder de huur niet zomaar beëindigen. Dit kan alleen als er sprake is van een grond voor opzegging die in de wet is genoemd. Stadsvernieuwing (oftewel sloop) kan zo'n grond zijn. Er gelden wel strenge regels voor de procedure die dan gevolgd moet worden, zoals het nemen van een besluit door de gemeenteraad.

Verder moet de verhuurder je een passende andere woning aanbieden. Wat 'passend' is, kan soms tot discussie leiden. Bij twijfel kan een huurcommissie hierover oordelen. Als je niet instemt met de opzegging, kan de verhuurder inderdaad een juridische procedure starten. Het is dan aan de rechter om te beslissen of de opzegging terecht is.

Als je twijfelt over wat je moet doen, is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde jurist of advocaat. Die kan je situatie in detail bekijken en adviseren over de beste actie. Onderteken geen documenten waarvan je de gevolgen niet goed begrijpt.

Het is ook verstandig om nauw contact te blijven onderhouden met de woonstichting. Hoewel zij aangeven dat het 'juridische bluf' is, kan een advocaat of jurist wellicht een beter beeld geven van de mogelijke gevolgen en je rechten beschermen.

Houd er ten slotte rekening mee dat dit algemeen advies is, gebaseerd op de beperkte informatie die je hebt verstrekt. Het is niet bedoeld als vervanging voor juridisch advies gebaseerd op jouw specifieke situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag