Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Te late berichtgeving prijswijziging variabel contract energiemaatschappij?

Op 17-11-2022 (ingangsdatum 17-12-2022) heb ik een ‘variabel onbepaalde tijd stroom’ overeenkomst afgesloten. In de product voorwaarden van dit contract (versie 31-03-2022, https://www.unitedconsumers.com/downloads/energie/20220420-Productvoorwaarden-variabel-onbepaalde-tijd-V1.1.pdf) staat onder artikel 2.1 het volgende vermeld:

‘De kosten voor de levering van stroom en/of gas (de leveringskosten per kWh en m3) en de vaste leveringskosten worden halfjaarlijks opnieuw vastgesteld op 1 januari en 1 juli. De energiemaatschappij behoudt zich het recht voor (de grondslag van) tarieven ook op andere momenten in het jaar eenzijdig te wijzigen indien gewijzigde wet- en regelgeving of maatregelen van overheidswege, dan wel onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden hier aanleiding toe geven.’

In de brief van de ACM d.d. 27-09-2022 aan energieleveranciers (https://www.acm.nl/nl/publicaties/brief-aan-energieleveranciers-over-de-termijn-voor-het-doorvoeren-van-tariefswijzigingen) staat dat vergunningshouders minimaal 30 dagen voor inwerkingtreding van de tariefswijziging, dus niet uitsluitend een tariefstijging, dit aan de consument dient te communiceren.

Daar de energiemaatschappij mij ‘pas’ op donderdag 1 juni om 19:56 op de hoogte gesteld dat de tarieven per 1 juli aangepast worden is dat naar mijns inziens te laat. In de mail vanuit de energiemaatschappij staat duidelijk dat de nieuwe tarieven ‘per’ 1 juli ingaan en ik lees dat als ‘per 00:00u’. Het moment van communiceren voldoet daarmee niet aan het minimum van 30 dagen. Immers, het betreft 29 dagen, 4 uur en 4 minuten tot aan 1 juli op het moment dat ik de mail per tariefswijzigingen heb ontvangen.

Ik zou graag juridisch advies/een voorbeeldbrief willen ontvangen waarmee ik de energiemaatschappij kan sommeren om de tariefswijziging ongedaan te maken en de tarieven zoals overeengekomen bij aanvang van het contract te handhaven tot het volgende moment waarop deze gewijzigd mogen worden, te weten 1 januari 2024.

Mocht u meer gegevens nodig hebben om tot een reactie/antwoord te komen dan verneem ik dat graag.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag