Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Strafbeschikking met een verkeerde datum van de overtreding. Wij gaan hier in verzet. Hoef je de boete dan niet te betalen??
Volgens de agent had hij Mongool gezegd. Heeft ook vn 02.30 tot 13.00 vast gezeten. In de strafbeschikking staat dat de agent niet meer precies weet wat hij gezegd heeft???

Als u verzet instelt moet u de boete (nog) niet betalen. De Officier gaat eerst uw verzetschrift beoordelen. Hij kan dan 3 dingen beslissen: de zaak kan worden geseponeerd, u kunt een nieuw voorstel krijgen, of hij kan u dagvaarden voor de politierechter.

Als enkel de datum verkeerd is, is de kans groot dat de Officier dit herstelt en u een 'nieuw' voorstel ontvangt. De Officier mag de tenlastelegging nog aanpassen tot in hoger beroep, op voorwaarde dat er niet een ander feit ten laste wordt gelegd. De kans dat u enkel op een onjuiste datum wordt geseponeerd is daarom naar mijn idee vrijwel nihil. Let wel: als u gewoon betaalt, heeft u een strafblad.

U schrijft niet waarvoor u de beschikking kreeg toegezonden. Voor meer gerichte info mag u vrijblijvend contact op nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vrager,

Als u in verzet gaat hoeft u de boete (nog) niet te betalen. Vraagt u in het verzetschrift wel een copie van het dossier op, daar staan namelijk de verklaringen van de agent(en) in.
Naar aanleiding van het verzet zal de Officier van Justitie uw dossier opnieuw beoordelen, en heeft daarbij drie mogelijkheden:
1. seponeren van de zaak (de boete hoeft u dan definitief niet te betalen);
2. de strafbeschikking wijzigen/aanpassen;
3. een dagvaarding uitbrengen.

Indien de officier besluit een dagvaarding uit te brengen, wordt u gedagvaard bij de (politie)rechter en heeft u mogelijkheid uw verhaal te doen. Als de agent inderdaad niet meer precies weet wat gezegd is, en er zijn verder ook geen getuigen dan is de kans op vrijspraak reƫel.

Mocht u na ontvangst van het dossier concluderen dat het bewijs tegen u ondubbelzinnig is, kunt u altijd nog besluiten te betalen (zelfs als u inmiddels gedagvaard zou zijn), en komt de zaak niet voor de rechter.

Let wel op. Als u betaalt, krijgt u automatisch een strafblad. Dit kan problemen opleveren op het moment dat u een verklaring omtrent het gedrag nodig heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag