Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Stiefouder onderhoudsplichtig?

Mijn vriend heeft uit een eerdere relatie een zoon. Die zoon woont bij zijn moeder samen met zijn stiefvader. De moeder en stiefvader zijn getrouwd. In 2020 heeft moeder door een advocaat een berekening laten maken voor de hoogte van de kinderalimentatie. Hierin geeft de advocaat van moeder aan dat de stiefvader niet onderhoudsplichtig is voor de zoon, ook al maakt die zoon onderdeel uit van zijn gezin. Ook zegt dezelfde advocaat dat de ouders (mijn vriend en de moeder van hun zoon) over voldoende draagkracht beschikken om in de volledige behoefte van de zoon te kunnen voorzien, waardoor er met de draagkracht van de stiefvader geen rekening hoeft te worden gehouden. ik zou graag willen weten of dit juist is omdat ik op het internet lees dat de wettelijke stiefouder gewoon onderhoudsplichtig is en dat alle kosten voor de (stief)kinderen naar rato van inkomen worden verdeeld en dat het in dezen niet uitmaakt of je biologische ouder of stiefouder bent. In deze situatie gaat het om 3 onderhoudsplichtige, dus lijkt het mij dat de volledige behoefte van zoon naar draagkracht over die 3 onderhoudsplichtige moet worden verdeeld? Of kan het wel dat wanneer de biologische ouders over voldoende draagkracht beschikken, het inkomen van de stiefouder buiten beschouwing gelaten kan worden?

In Nederland is het zo dat een stiefouder in principe inderdaad onderhoudsplichtig is, op het moment dat deze getrouwd is met een van de biologische ouders en het kind deel uitmaakt van hun gezin. Deze onderhoudsplicht geldt gedurende het huwelijk en eindigt als de stiefouder van de ouder scheidt.

Echter, het is belangrijk te vermelden dat de onderhoudsplicht van de stiefouder en de biologische ouder niet gelijk is. De onderhoudsplicht van de stiefouder is secundair aan die van de biologische ouders. Dit betekent dat in beginsel eerst gekeken wordt naar de draagkracht van beide biologische ouders. Normaalgesproken worden de kosten voor de kinderen naar rato van inkomen tussen de biologische ouders verdeeld. Pas wanneer hun draagkracht niet voldoende is om in de behoefte van het kind te voorzien, wordt de draagkracht van de stiefouder meegenomen.

Als jouw vriend en zijn ex-vrouw voldoende draagkracht hebben om in de volledige behoefte van hun zoon te kunnen voorzien, dan zou het kunnen dat de stiefouder in dit geval niet wordt aangesproken op zijn onderhoudsplicht. Bij deze complexe juridische situaties is het echter altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde familierechtadvocaat."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag