Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Stel mijn ex zou de alimentatie willen aanpassen voor mijn 2 inwonende kinderen. Het convenant is opgesteld door een echtscheidingsbemiddelaar, door ons als ouders ondertekend, maar niet bekrachtigd door een rechter. Waar kan mijn ex rechtens aan gehouden worden als wij er niet gezamenlijk uitkomen en hij toch de alimentatie (bv verlaagt)?

U kunt hem aan de ovk houden tenzij deze onderling wordt aangepast of een rechter een andere beslissing neemt.

Beoordeel dit antwoord:

Uw ex-partner moet zich in beginsel houden aan de afspraken over de alimentatie. U kunt die afspraken alleen niet afdwingen zonder dat u bij de rechtbank het verzoek hebt neergelegd voor het veroordelen van uw ex-partner tot betaling van de kinderalimentatie.

Indien uw ex-partner eenzijdig de bijdragen verlaagt, zult u dus een advocaat moeten inschakelen om de afspraken middels de rechter af te dwingen.

U kunt hiervoor altijd contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Het is in uw geval zonder meer verstandig om de inhoud van het convenant vast te laten leggen in een beschikking van de rechtbank nu er signalen zijn dat uw ex de alimentatie niet langer wenst te betalen. Indien de verplichting van uw ex tot het leveren van een bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen in een beschikking is neergelegd, kunt u, bij het uitblijven van betaling door uw ex, maatregelen nemen (die via het LBIO overigens kosteloos zijn) om tot inning van de achterstallige alimentatie over te gaan.

Indien uw ex zou menen dat er sprake is van een wijziging van omstandigheden en hij om die reden thans minder alimentatie zou moeten betalen, kan het zo zijn dat hij om verlaging of nihilstelling van de aan hem opgelegde verplichting zal vragen in een gerechtelijke procedure. Indien hij daar een verzoekschrift toe indient, kunt u daar, middels gebruikmaking van een advocaat, een verweerschrift tegen indienen.

Indien u wenst, kunt u contact met mij opnemen zodat ik u kan bijstaan. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, kan het zo zijn dat u voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komt en in dat geval slechts een eigen bijdrage aan de advocaat dient te betalen (dit in plaats van een uurtarief).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag