Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Statutenwijziging zonder mogelijkheid om aan het quorum te voldoen

In de huidige statuten van onze vereniging is vastgelegd dat een statutenwijziging kan plaatsvinden tijdens een ledenvergadering met een meerderheid van 2/3 van de stemmen waarbij 2/3 van het aantal stemgerechtigden aanwezig is.
Er is niets vastgelegd wat er moet gebeuren als het quorum niet wordt gehaald.
Bij zijn een regionale vereniging met landelijke leden die alleen lid zijn om mee te mogen met een excursie. Maximaal 20% van de leden is aanwezig tijdens vergaderingen of bijeenkomsten. Het is onmogelijk om een 2/3 aanwezigheid te krijgen (ook niet met zoom)
Er moet een statutenwijziging komen, o.a. in verband met aanpassingen m.b.t. de WBTR
Hoe nu verder?

Artikel 2:294 BW lid 1 stelt dat:
" Indien ongewijzigde handhaving van de statuten zou leiden tot gevolgen, die bij de oprichting redelijkerwijze niet kunnen zijn gewild, en de statuten de mogelijkheid van wijziging niet voorzien of zij die tot wijziging de bevoegdheid hebben, zulks nalaten, kan de rechtbank op verzoek van een oprichter, het bestuur of het openbaar ministerie de statuten wijzigen. "

Mogelijk zou dit een situatie zijn die bij de oprichting niet is gewild. U geeft aan dat wijziging praktisch niet mogelijk is omdat de situatie waarin een benodigde meerderheid aanwezig is niet gehaald kan worden.

Volgens het artikel kan de rechter een verzoek behandelen als dit wordt gedaan door een oprichter of het bestuur (ik ga er in dit geval van uit dat zich niet een situatie voordoet waar het openbaar ministerie een wijziging zou verzoeken).

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag