Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sprake van tegenstrijdige belangen?

Ik heb nu inmiddels vijf jaar een bewindvoerder en ik wil alles weer zelf gaan doen.
De reden dat ik mij voor het bewind heb aangemeld is dat ik in een onhoudbare financiële positie ben gekomen door toedoen van een oom. Hij was aangesteld als testamentair bewindvoerder over de nalatenschap van mijn moeder. Daar heeft hij een enorme puinhoop van gemaakt. Ik zit nog samen met hem in een BV. Alle bezittingen van de BV zijn inmiddels verkocht. Nu heeft mijn bewindvoerder een advocaat aangesteld die ervoor heeft gekozen om ook mijn oom te vertegenwoordigen. Dat vind ik dus een 'conflict of interest' want ik sta lijnrecht tegenover die oom. Het probleem is nu dat er rekening-courantschulden aan de BV zijn die hoger zijn dan de opbrengst van de verkoop van de panden. De advocaat vindt dit een groot probleem maar ik vind dat het nu wel eens opgelost mag worden. Ik krijg ook weinig respons op mijn berichten. Ik betaal nu mijn bewindvoerder voor diensten die ik prima zelf kan uitvoeren. Heeft u een idee of het wel normaal is dat een advocaat twee partijen vertegenwoordigt die eigenlijk tegenover elkaar staan? En weet u hoe ik het bewind kan verwijderen?

Het kan inderdaad een probleem zijn wanneer dezelfde advocaat zowel jou als jouw oom vertegenwoordigt in geschillen, aangezien er een belangenconflict kan ontstaan, zoals je hebt aangegeven. Volgens de gedragsregels voor advocaten is een advocaat verplicht om onpartijdig te handelen en transparant te zijn over mogelijke belangenconflicten. Als je van mening bent dat deze regels niet worden nageleefd, kun je een klacht indienen bij de lokale orde van advocaten.

Over de tweede vraag: Het opheffen van het bewind is mogelijk, maar het hangt af van je situatie. Meestal moet er een verzoek ingediend worden bij de kantonrechter, die dan zal beoordelen of je weer in staat bent om zelf je financiële zaken te beheren. Deze beslissing wordt genomen op basis van verschillende factoren, waaronder of het risico op financiële problemen verdwenen is en of je duidelijk hebt kunnen aantonen dat je goed in staat bent zelfstandige financiële beslissingen te nemen.

Gezien de complexiteit van beide kwesties kun je misschien overwegen om onafhankelijk juridisch advies in te winnen. Een advocaat kan je helpen begrijpen hoe deze regels van toepassing zijn op jouw situatie, wat je rechten zijn en welke stappen je kunt nemen om jouw belangen te beschermen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag