Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Sprake van Didam arrest?

Wij zijn een cultuurinstelling. We maken al veertien jaar een cultuurprogramma in een pand van de gemeente, dat we tot nu toe gratis mochten gebruiken ten behoeve van dat cultuurprogramma. Vanaf 2025 gaan we huur betalen voor dit pand. De gemeente stelt nu dat er sprake is van het Didam-arrest en dat ze het pand moeten openstellen voor eventuele andere huurders. Maar we zijn nu al gebruiker van het pand en al een hele tijd. Is er dan nog steeds sprake van het Didam-arrest?

Hartelijk dank.

Het Didam-arrest is een belangrijke rechterlijke uitspraak in de Nederlandse jurisprudentie die stelt dat overheidsinstellingen niet zomaar diensten of goederen onder de marktprijs mogen aanbieden om concurrentievervalsing te voorkomen. Deze regel vloeit voort uit het Europese recht.

In jullie situatie betekent dit waarschijnlijk dat de gemeente vanaf 2025 marktconforme huur voor het pand gaat vragen. Dat de gemeente het pand openstelt voor eventuele andere huurders, lijkt te passen binnen dit principe. De gemeente mag immers geen bevoorrechte positie geven aan bepaalde partijen.

Echter, de toepasbaarheid van de Didam-arrest hangt af van diverse omstandigheden, zoals de exacte marktomstandigheden en de aard van jullie activiteiten.

Hoewel jullie al een lange tijd gebruiker zijn van het pand, lijkt het erop dat dit niet per se invloed heeft op de toepasbaarheid van het Didam-arrest. Het is echter wel een punt dat eventueel in verdere juridische gesprekken naar voren zou kunnen komen.

Ik raad jullie aan om contact op te nemen met een advocaat of juridisch adviseur gespecialiseerd in overheidsrecht of vastgoedrecht om deze kwestie verder te onderzoeken. Dit is een complex rechtsgebied en gedetailleerd advies op maat is hierin zeer aan te raden."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag