Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Spaargeld bij scheiding geregistreerd partnerschap.

Wat gebeurt er met mijn spaargeld die op mijn eigen spaarrekening staat? We hebben geregistreerd partnerschap met partnerschap voorwaarden.

Als jullie een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan met partnerschap voorwaarden, dan kan het zijn dat jullie afwijkende afspraken hebben gemaakt over wat er gebeurt met spaargeld in geval van scheiding. De precieze gevolgen hangen af van wat er in deze voorwaarden staat.

In het algemeen, bij een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden, wordt in Nederland de standaard wettelijke gemeenschap van goederen aangehouden. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn en bij een scheiding door de helft gedeeld moeten worden.

Echter, als jullie partnerschapsvoorwaarden hebben opgesteld, kunnen jullie hebben gekozen voor een beperkte gemeenschap van goederen of voor een volledige uitsluiting van de gemeenschap van goederen. In het geval van een beperkte gemeenschap van goederen zijn alleen de bezittingen en schulden die tijdens het partnerschap zijn opgebouwd gemeenschappelijk. Bezittingen die voor het partnerschap zijn opgebouwd blijven privé en hoeven niet gedeeld te worden bij een scheiding. Met een volledige uitsluiting van de gemeenschap van goederen blijven alle bezittingen en schulden privé.

Als het spaargeld op jouw rekening is opgebouwd tijdens het geregistreerd partnerschap, dan hangt het van de partnerschapsvoorwaarden af of dit geld gedeeld moet worden bij een scheiding. Het is dus raadzaam om de voorwaarden er op na te kijken of een jurist of advocaat te raadplegen om na te gaan wat de mogelijke gevolgen zijn in jouw specifieke situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar de Echtscheidingswinkel?
Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350422

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag