Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Sociale huurwoning huren bij bezit koopwoning?

Mijn man en ik gaan scheiden. We hebben samen een koopwoning. Nu wil ik het huis uit en naar een sociale huurwoning verhuizen. Ik heb me ingeschreven op een woning en maak goede kans, maar om in aanmerking te komen moet ik bewijs aanleveren dat we gaan scheiden en dat ik me laat uitkopen uit de koopwoning.
Omdat dit alles op redelijk korte termijn is (zondag sluit de inschrijving voor de sociale huurwoning) en het niet lukt om voor die tijd alles rond te hebben, vroeg ik me af wat mijn mogelijkheden zijn. Is bijvoorbeeld een intentieverklaring genoeg (door ons beiden ondertekend), waarin staat dat we dit van plan zijn? Of moet het eerst allemaal rond zijn voordat ik überhaupt voor een sociale huurwoning in aanmerking kom?
Het lijkt me zo krom dat dat eerst allemaal geregeld moet zijn voordat je überhaupt een andere woning kan krijgen. Ik had gehoopt het andersom te kunnen doen: eerst een andere woning en daarna alles met de echtscheiding en de koopwoning regelen.

De voorwaarden en procedures voor sociale huurwoningen kunnen variëren afhankelijk van de gemeente waar u woont. Ik raad u aan om contact op te nemen met de relevante instanties, zoals de gemeente of een woningcorporatie, in jouw specifieke regio voor de voorwaarden.

Over het algemeen kun je na een scheiding in aanmerking komen voor een sociale huurwoning als je voldoet aan de criteria die zijn vastgesteld door de verhuurder of woningcorporatie. Deze criteria kunnen onder andere betrekking hebben op inkomen, huishoudgrootte en eventuele urgentie.

Bij een scheiding kan het zijn dat je in een specifieke urgentiecategorie valt, zoals wanneer uw kinderen op straat komen. Dit kan je mogelijk voorrang geven bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de beschikbaarheid van sociale huurwoningen vaak beperkt is en dat er wachtlijsten kunnen zijn.

Om te weten te komen wanneer je precies in aanmerking komt voor een sociale huurwoning na een scheiding, is het dus het beste om contact op te nemen met de relevante instanties in jouw regio. Zij kunnen je voorzien van specifieke informatie en begeleiding bij het proces van het verkrijgen van een sociale huurwoning.

Graag help ik u verder met uw scheiding. Wilt u contact opnemen met het gratis nummer 0800- 822 4433 om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag