Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


situatie: uit elkaar woing staat te koop. hadden een samenlevingscontract. Woning gaat verkocht worden met een verkoopverlies. Er is voldoende spaargeld om dit op te vangen. Vriend heeft in het verleden een aantal schenken van ouders gehad voor totaal 30.000 wat hij nu opeist aangezien schenkingen buiten de gezamelijke bedoel vallen (is dat altijd zo of kan dit ook uitgesloten worden in een samenlevingscontract) Hoe is de verdeling? word er eerst gekeken naar de opbrengst van het huis - verkoopverlies en kan ex de rest wat overblijft opeisen ivm schenkingen uit verleden. Of kan ex eerst zijn deel aan schenkingen opeisen waardoor en voor mij te weinig overblijft om het verkoopverlies op te vangen en ik een lening aan moet gaan of word alles wat ik tekort kom dan eerst weer bij mijn ex verhaald aangezien daar wel geld is?

Van belang is om te weten hoe uw samenlevingsovereenkomst er precies uitziet. Zonder dat contract is het lastig vragen beantwoorden. Hoodregel is dat er geen vermenging plaats vindt. Maar nogmaals, uw samenleefivereenkomst kan anders hebben bepaald. Vraag is natuurlijk ook waar het geld van uw ex is gebleven of waar het nu is. De vraag is zo eigenlijk niet goed te beantwoorden. Schenkingen blijven bij huwelijken bijvoorbeeld doorgaans niet bij de partij aan wie is geschonken, maar vloeien in de gemeenschap tenzij onder uitsluitingsclausle is verkregen. Kijkt u ook even na in uw contract wat daar is geregeld. Is daar niets geregeld dat blijft het geld zeer waarschijnlijk bij uw ex.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

er is niks geregeld in het samenlevingscontract. de grote schenking is bij aankoop in het huis gegaan de andere schenkingen zijn jaarlijks op de gezamelijke betaalrekening gestort.


Uw ex zou dan het geld dat in het huis is gegaan terug en de rest is kennelijk gegaan in het huishouden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt voor uw reactie zover maar dat zit ik nog met de vraag of eerst het verkoopverlies verrekend gaat worden of ex zijn gedeelte op kan eisen.
de stortingen op de betaalrekening zijn overigens gelijk doorgestort naar de gezamelijke spaarrekening.


Als het spaargeld zijn spaargeld is, lijkt het mij lastig om dat geld gezamenlijk aan te wenden om verlies koopwoning op te vangen. Het zo zijn deel van het verlies dekken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag