Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds ruim 2 jaar woont er een student bij mij in mijn sociale huurwoning, omdat ik veel weg ben en de woningnood groot is. Hij is ingeschreven bij zijn moeder en daar komt ook zijn post. De verhuurder weet van zijn bestaan en gaat ervan uit dat wij samenwonen. Er staat niets op papier.
De afspraak is dat hij dit adres nergens officieel vermeldt, hij heeft ook geen toegang tot de brievenbus. Desondanks is er toch eens 1x post gekomen van zijn bank wat werd afgedaan als 'vergissing'.
Door Corona ben ik meer thuis dan voorheen en dat heeft de sfeer veranderd. Sinds kort is hij afgestudeerd en vertoont hij wangedrag. Hij lijkt hij zich te willen beroepen op huurbescherming.
Ik ga ervan uit dat dit een logeerpartij is en meer niet; voor kamerverhuur (wat hier niet mag) is het een vereiste dat de hoofdbewoner minstens 50% van het oppervlak exclusief gebruikt: dat is bij ons niet het geval, hij heeft de grootste kamer, ik heb ca. 30% in gebruik.
Hij betaalt een vergoeding gebaseerd op de helft van de kosten van huur, gas, licht, kabel, etc. In het begin maakte hij het bedrag over, de laatste tijd contant.
Vraag: Kan ik hem wegsturen, uiteraard met een redelijke opzegtermijn of komt daar meer bij kijken?

Als u hem wegstuurt zal hij zich beroepen op huurbescherming en mogelijk zelfs opwerpen dat hij hoofdhuurder is . Het is in ieder geval geen logeerpartij: daar kijkt een rechter doorheen. Misschien kunt u hem een voorstel doen tot afkoop ? Ik moet er echt beter inzicht in hebben om u beter te kunnen verdedigen. Neemt u anders direct contact op? Als verhuurder hier achter komt is dat reden tot ontbinding namelijk !

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoe zou hij kunnen opwerpen dat hij hoofdhuurder is?! Het huurcontract staat op alleen mijn naam, al 30 jaar.
Van verhuur van onzelfstandige woonruimte of hospitaverhuur kan geen sprake zijn omdat niet aan de voorwaarde is voldaan dat de hoofdhuurder minstens 50% van het oppervlak exclusief tot zijn beschikking heeft. Afkoop sluit ik uit, hij wil niet weg en misschien mijn positie wel bedreigen


Dus ben je wel de hoofdhuurder als je minder dan 50% in werkelijkheid woont op de oppervlakte, dit zal een rechter zich afvragen. Wat er op papier staat is slechts een aanwijzing.

Beoordeel dit antwoord:

Ik vind de interpretatie leuk. Hij eist rechten terwijl de huurovk er geen melding van maakt en er geen GBA inschrijving is. Ik zou het slot veranderen en hem een fijn leven wensen. Wat gaat hij dan afdwingen dat hij huurder is?

Hij heeft tijdelijk meegedeeld in de kosten maar dat maakt hem geen huurder want zo kan iedereen met wie je samenwoont claimen dat die huurder is en bescherming heeft. Mijns inziens kan een situatie waarbij er samengewoond is niet als huur worden gekwalificeerd zomaar, deze partij dient met contract en bewijs te komen. Lijkt me lastig worden

Beoordeel dit antwoord:

Lijkt me eigenlijk niet want hij heeft telkens bewijsbaar maandelijks huur of vergoeding overgemaakt aan zogeheten hoofdhuurder die met toestemming onderhuurde. Wat is nu de wettelijke basis van huurder 2 , gebruiker toch zeker, maat zonder gebruiksovereenkomst plus bewijs dat een vergoeding is betaald meer dan redelijk, eerder dus marktconforme huur, zou ik niet zo snel zeker weten hoe een rechter dit ziet. Maar dan kun je merken als je hem eruit zet en hij zich verzet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag