Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Sinds oktober 2014 zijn de vader van mijn dochter en ik uit elkaar. Hij is naar een vriend van hem vertrokken, waar hij sindsdien logeert. Hij zegt vanaf dag 1 dat hij zich niet kan inschrijven bij zijn vriend, omdat zijn vriend dan financieel verantwoordelijk word voor hem. Ook zegt hij zich nergens anders te kunnen inschrijven en dat hij ook geen woonruimte kan vinden. De auto staat nog op mijn naam, ondanks herhaaldelijk vragen of hij hem op zijn naam wil zetten. Hij heeft altijd een reden waarom dingen niet gebeuren.

Puntje bij paaltje hij kan niets regelen en ik (en zijn dochter) zijn de dupe. Omdat hij een zzp'er is en nog bij mij staat ingeschreven kan ik geen beroep doen op kwijtscheldingen of kortingen en mijn toeslagen worden berekend op 2 inkomens, terwijl ik alles alleen moet betalen. Hij betaald aan niets mee voor zijn dochter (4 jaar jong) en het lijkt er op alsof hij me expres tegen werkt (misschien is dat niet waar, maar zo voelt het wel). Omdat hij nog ingeschreven staat zijn we nog fiscale partners, maar hij weiger mij om zijn jaarcijfers te geven zodat ik mijn belastingaangifte kan doen.

Vorige week is de eerste incasso op zijn naam in mijn brievenbus gevallen en u kunt begrijpen dat ik hier zeer benauwd van wordt. Ik kan al bijna niet rond komen, maar kan nergens aankloppen omdat hij nog ingeschreven staat. En dan komen ze straks nog bij mij de boel leeghalen omdat hij zijn rekeningen niet betaald.

Ik weet dat ik het recht heb om zijn adres in onderzoek te laten stellen bij de gemeente, maar als ik dat even kan voorkomen (voor de vrede en zijn dochter) dan wil ik dat toch liever niet doen.

Maar wat zijn mijn rechten en plichten? Wat kan ik doen om zelf niet financieel in de problemen te komen omdat hij zo veel dingen na laat. Wat zijn zijn rechten en plichten? En weet u misschien waar hij zich zou kunnen inschrijven, zodat hij niet als adres onbekend komt te staan. Maar toch ook op deze manier uit mijn leven is en ik verder kan met mijn zaken te regelen?

Alvast vriendelijk bedankt en ik hoop dat mijn vraagstelling duidelijk is.

Als zijn gedrag zorgt voor nadeel voor u, moet uw gedrag maar voor nadeel voor hem zorgen. Het kan niet zo zijn dat u er onder lijdt vanwege dezelfde reden dat uw ex-partner niet bij iemand anders ingeschreven wil staan. Hij benadeelt u en uw dochter. Met een auto op naam waar u niet in rijdt, kan dat ook problemen opleveren als hij overtredingen begaat. Maak snel een einde aan deze situatie en zorg dat de auto van uw naam afgaat, als hij niet gewoon wil meewerken, licht dan RDW in en vraag advies, begin zo nodig een kort geding (wel advocaat voor nodig)

Beoordeel dit antwoord:

Ik adviseer u om direct contact op te nemen met de afdeling burgerzaken van de gemeente waar u woont om uw ex uit te laten schrijven. De gemeente zal dan onderzoek doen en als daaruit volgt dat uw ex inderdaad niet meer op hetzelfde adres woonachtig is, dan zal hij worden uitgeschreven.

Voorts bent u als kentekenhouder verantwoordelijk voor de auto; deze situatie is zeer onwenselijk. Als uw ex geen gehoor geeft aan verzoeken om mee te werken aan het overschrijven van de auto, dan ben ik bang dat u weinig anders rest dan het aanspannen van een kort geding.

Indien u in het midden van het land woont dan wil ik u wel op toevoegingsbasis bij een en ander bijstaan, u bent dan alleen een eigen bijdrage verschuldigd. Als u meer wilt weten dan verneem ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u beiden voor uw antwoord. Vandaag heb ik hem geprobeerd duidelijk dat maken dat hij ook zijn dochter benadeeld en dat hij zich echt moet gaan uitschrijven. Ik zal de woorden niet herhalen, maar hij blijft erbij dat niets kan en wettelijk gezien mag (op een ander adres inschrijven). De auto zegt hij te doen als hij geld heeft. Ik denk dat ik hem nog tot 1 mei geef om deze zaken te regelen en dan inderdaad (helaas) een onderzoek moet instellen naar zijn woonadres.

Hij zei ook dat hij nog steeds hoofdhuurder is van onze woning en dat zijn naam ook op het huurcontract staat. Maar dat heb ik met de huurbaas al besproken en ik heb sinds februari 2015 een huurcontract op alleen mijn naam staan. Hij zei dat ik dat niet zo maar mag doen, klopt dat? De huurbaas had er geen problemen mee, plus heeft mijn ex zelf de huurbaas gebeld toen hij net weg was om dit door te geven.


In zijn eerste stelling heeft hij geen gelijk. Het is niet toegestaan om ingeschreven te staan op een adres waar men niet feitelijk woont. Als hij geen ander adres heeft, dan dient hij zich nog steeds uit te schrijven en kan hij zich, in overleg met de gemeente, tijdelijk op een briefadres inschrijven bij bijvoorbeeld een vriend of familielid (dan telt hij fiscaal/juridisch niet mee als bewoner).

Ten aanzien van de auto: hoezo heeft hij daar geld voor nodig? Overschrijven kost toch een tientje o.i.d.? Of is de auto van u, in welk geval ik het voertuig onmiddellijk op zou eisen.

U heeft niets fout gedaan met het huurcontract, u bent daar volledig vrij in. Of uw huurbaas juist gehandeld heeft kan ik op basis van de gegevens niet beoordelen, maar ik zou me daar vooralsnog geen zorgen over maken. Wanneer hij toegang tot de woning zou eisen, staat hij buitengewoon zwak.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag