Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sinds drie maanden werk in een vast dienstverband bij mijn huidige werkgever. Wij hebben echter besloten het contract met wederzijds goedvinden te beëindigen.
Mijn vraag is of ik dan recht heb op een ww-uitkering; vóór deze baan heb ik, zonder uitzondering, altijd gewerkt. Wel bij allerlei bedrijven en ook heb ik bij een aantal bedrijven zelf ontslag genomen (weet niet of ze daar ook naar kijken??).

Verder kan ik mogelijk als oproepkracht aan de slag (overigens binnen hetzelfde bedrijf); heb ik dan ook recht op een uitkering?



Als de overeenkomst goed is opgesteld levert dit geen risico op voor uw uitkeringsrechten. Ik raad u aan om die overeenkomst te laten beoordelen door een jurist.

Als u echter weer als oproepkracht gaat werken voor dit bedrijf, zal dit vraagtekens oproepen bij het UWV. Waarom wordt uw dienstverband dan eerst beëindigd? Feitelijk heeft u dan uw rechten verspeeld en bent u verwijtbaar werkeloos.

Mijn kantoor helpt u hier graag bij.


Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,

Of u recht zult hebben op een ww-uitkering hangt samen met de manier waarop u de beëindiging met wederzijds goedvinden vastlegt. Veelal leggen werkgever en werknemers de afspraken over de beëindiging vast in een 'vaststellingsovereenkomst' of een beëindigingsovereenkomst. Dit document dient u aan het UWV te overleggen op het moment dat u een ww-uitkering aanvraagt. Het is erg belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst zodanig is opgesteld dat uw WW-rechten zoveel mogelijk zijn veilig gesteld.

Ik adviseer u dan ook deze vaststellingsovereenkomst te laten bekijken door iemand die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Vaak vergoedt de werkgever de kosten voor rechtsbijstand tot een bepaalde hoogte.

Het is mij op basis van deze gegevens niet duidelijk of u recht zult hebben op een uitkering als u bij dit bedrijf als oproepkracht aan het werk zult gaan. Graag ontvang ik daarover nadere informatie zodat ik u goed kan adviseren.




advocaat

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord. De mogelijkheid die er misschien is om als oproepkracht te gaan werken zal in een andere functie zijn (het is een erg grote organisatie). Op dit moment werk ik nogal hoog in de organisatie en vinden we allebei dat ik niet op mijn plek ben, vandaar. Ben ik verwijtbaar werkeloos als daarom het contract met wederzijds goedvinden wordt beëindigd en ik misschien (in een andere functie) toch als oproepkracht kan werken?




Ja, dat zou nog steeds verwijtbare werkeloosheid kunnen opleveren. U kunt immers ook in vaste dienst in een andere functie werken.

Ik raad u dan ook af om de huidige overeenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen.

Beoordeel dit antwoord:

Geen dank!

U loopt inderdaad het risico om als verwijtbaar werkloos te worden aangemerkt.

Zal het oproepcontract eveneens een vast contract zijn? Dat wil zeggen voor onbepaalde tijd? Dit is van belang voor de consequenties van een beëindiging met wederzijds goedvinden.



Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee, het oproepcontract zal geen vast contract zijn!

Nog een laatste vraag over de volgende alinea:
"U moet minimaal 26 weken voor een werkgever hebben gewerkt om een WW-uitkering te kunnen krijgen. Als u dus nog maar net in dienst bent en ook voor dit dienstverband geen werk hebt gehad, krijgt u geen WW-uitkering"
Ik heb, zodra mijn ontslag ingaat, voor mijn huidige werkgever vijf maanden gewerkt en bij mijn werkgever daarvoor (waar ik zelf ontslag heb genomen) heb ik bijna een jaar gewerkt (daarvoor zoals ik al zei bij diverse werkgevers werkzaam geweest gedurende 20 jaar). Dat ik bij mijn vorige werkgever zelf weggegaan ben vanwege het aanvaarden van mijn nieuwe job, dat levert geen problemen op bij een ww-uitkering? Opnieuw bedankt voor jullie reacties. Ik kan er weer verder mee.




U moet voldoen aan de 26 uit 36 weken eis. Dus in de 36 weken voor ontslag moet u 26 weken werkzaam zijn geweest, bij een of meerdere werkgevers. Zoals u het omschrijft is dat het geval.

Het UWV kijkt qua verwijtbaarheid niet verder dan 3 maanden terug, dus dat u zelf heeft opgezegd bij uw vorige werkgever speelt geen rol meer.


Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag