Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sinds 2016 heb ik als eigenaar van een vakantiewoning mijn lidmaatschap vd cooperatieve beheervereniging op een vakantiepark opgezegd met akkoord van de vereniging zelf. De vereniging heeft als werkgever een beheerder in dienst. Nu is er vanaf 2017 een conflict ontstaan tussen de vereniging en de beheerder. Het is dermate opgelopen dat de beheerder een claim heeft neergelegd waarin een fors bedrag wordt geeist van de vereniging. De vereniging is niet akkoord gegaan en heeft bijstand van een advocaat in de hand genomen. De uiteindelijke rechtszaak die vrijwel zeker gaat volgen (compromis is niet bereikt) moet nog plaatsvinden. De kosten vd advocaat worden door de vereniging doorberekend aan alle eigenaren.

Is het terecht dat de juridische kosten verband houdend met een geschil tussen werknemer (beheerder) en werkgever (vereniging) mede bij niet-leden in rekening wordt gebracht?

De vereniging is de rechtspersoon die beslist of er een procedure komt of niet, en die bepaalt welke kosten daarvoor gemaakt worden.
U bent geen onderdeel meer van die vereniging, en kunt dus ook niet als lid betrokken worden in een betalingsverplichting, zeker nu deze is ontstaan nadat uw lidmaatschap beƫindigd is.
Dat gezegd hebbende ken ik natuurlijk niet de afspraken die er gemaakt zijn aangaande het beheer, en of u daardoor evt. aangesproken zou kunnen worden.
U kunt met mij of een van mijn collega's direct contact opnemen om de specifieke kenmerken van de zaak door te lopen. Ik kan u dan indien gewenst nader adviseren.

Beoordeel dit antwoord:

Er zijn diverse uitspraken waarin is bepaald dat ook de niet-leden eigenaars verplicht zijn bij te dragen in de reguliere beheer- en onderhoudskosten van het park. De vereniging zal dus ongetwijfeld stellen dat de kosten gerekend worden tot, c.q. een uitvloeisel zijn van de hiervoor bedoelde kosten. Zonder nadere gegevens is het lastig om te beoordelen of dit een juist standpunt is, maar indien ook de niet-leden baat hebben bij de werkzaamheden van de beheerder zou een dergelijk standpunt verdedigbaar zijn,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb bij de vereniging het voorstel gedaan om middels bindend onafhankelijk juridisch advies te laten beoordelen of ik als niet-lid wel of niet hoef bij moet dragen aan de juridische kosten die de vereniging maakt. Helaas weigerde de vereniging deze optie (zonder argumentatie). Vervolgens gaf de voorzitter aan om alvast wel de juridische kosten te betalen en indien een door mij aangeschreven jurist bevestigt dat de juridische kosten niet door mij betaald hieft te worden ik alsnog de kosten terugkrijg vd Vereniging. Ik heb vervolgens de kosten betaald en de casus juridisch laten beoordelen (o.a. Koopcontract, verenigingsstatuten zijn hierbij gescreend) en dit resulteerde in de conclusie dat ik niet hief bij te dragen. De jurische brief is vervolgens naar de voorzitter gestuurd echter de belofte (per email vastgelegd) van de voorzitter om het geld te retourneren is nooit gebeurd.
Nu is mijn vraag: zijn er juridische consequenties te binden aan de schriftelijke (email) belofte welke de voorzitter heeft uitgesprojen en niet is nagekonen?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag