Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds 13 januari 2010 zijn wij woonzaam in een huurwoning van een woningcoorporatie. Per die datum ervaren wij geluidsoverlast van de huurder die boven ons woont en houden wij een logboek bij. Het gaat om geluidsoverlast in de vorm van muziek en meezingen met de muziek. De bovenbuurman krijgt begeleiding van een stichting, omdat hij geestelijk niet helemaal in orde is. Wij hebben het eerste jaar geprobeerd om met de buurman te praten. Ook hebben wij brieven aan hem verstuurd waarin staat dat wij de overlast als zeer hinderlijk ervaren. Vervolgens hebben wij zijn begeleiders en de politie schriftelijk op de hoogte gesteld. En hebben wij de politie meerder malen gebeld in verband met de woningcoorporatie. In ieder geval per juli 2012 is de woningcoorporatie schriftelijk op de hoogte gesteld van de overlast. De woningcoorporatie heeft ook video's ontvangen als bewijsmateriaal en is schriftelijk op de hoogte van de overlast die volgde. Per november 2012 is er een petitie ingediend bij de woningcoorporatie namens de omwonenden die ook overlast ervaren. De woningcoorporatie antwoordt telkens binnen te gestelde termijnen, maar de overlast is ondanks alle inzet van de politie, woningcoorporatie en de begeleiders van de bovenbuurman nog steeds niet opgelost. Ik heb de woningcoorporatie medegedeeld dat ik de huur per direct ga storneren en de volgende huurbetalingen ga bevriezen, totdat men met een permanente oplossing is gekomen voor het uitsluiten van de geluidsoverlast. Ook heb ik aangegeven dat ik juridische hulp ga inschakelen als binnen een gestelde termijn geen oplossing komt. De woningcoorporatie heeft in juli 2012 aangegeven juridisch advies in te winnen om de huurovereenkomst met de bovenbuurman te beƫindigen. Helaas hebben zij ons niet op de hoogte gesteld van de vervolgacties met betrekking het juridisch advies. Mijn vragen:
- Sta ik in mijn recht als huurder om de huur te storneren en de betalingen te bevriezen? Zo ja, is dat verstandig?
- Hebben wij recht om (een deel van) de huur van de afgelopen maanden terug te vorderen? En kan de woningcoorporatie eisen dat de gestorneerde huur wordt verhoogd met een bedrag (administratiekosten)?
- Aangezien wij al jaren lang geen woongenot ervaren, hebben wij besloten om deze maand te verhuizen. Hebben wij recht op een schadevergoeding in de vorm van een verhuisvergoeding?

Het doel is om druk te zetten op de actie die wij van de woningcoorporatie verwachten (ontbinden huurovereenkomst van de bovenbuurman). En wij willen een schadevergoeding voor het gebrek aan woongenot.



U geeft tegenstrijdige dingen aan. Enerzijds wil u bereiken dat de verhuurder ervoor zorgt dat de bovenbuurman verhuist, anderzijds geeft u aan te gaan verhuizen. In het laatste geval zal het eerste in ieder geval niet meer door u bereikt kunnen worden. Gaat u wel of niet verhuizen? Het antwoord is nodig om te kunnen adviseren.


Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag