Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Schutting over erfgrens?

Ik ben pas komen wonen in Nederland en mijn nieuwbouw project grenst aan 4 huizen. 1 van deze huizen heeft zijn schutting 30 cm over de hele lengte over de erfgrens geplaatst. Na vriendelijke gesprekken met de buurman wilde hij zijn schutting niet verplaatsen naar de erfgrens. Ik wil dit nu wel geregeld hebben. Heb ik grond gekocht die niet van mij is of probeert de buurman mijn grond af te nemen? Ik zou het graag in alle vrede willen oplossen.

Het is begrijpelijk dat je deze situatie graag wil oplossen. Volgens het Nederlands recht, is het over het algemeen niet toegestaan om zonder toestemming een schutting op andermans grond te plaatsen. Erfgrenzen hebben wettelijke bepalingen onder het Burgerlijk Wetboek.

In jouw situatie, als de erfgrens is overschreden door de buurman, is de buurman in principe bezig met een onrechtmatige daad. Indien je bewijs kan aantonen waarbij de originele erfgrens vastgesteld wordt, en deze wordt overschreden door de buurman, kan je een zaak hebben.

Het is echter wel belangrijk om, voordat je stappen onderneemt, zeker te zijn van de exacte erfgrenzen. Dit kan vastgesteld worden aan de hand van een kadastrale kaart. Deze kan je opvragen bij het Kadaster.

Indien de buurman niet meewerkt aan de verplaatsing van de schutting, kan je juridische stappen overwegen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een civiele procedure. Maar voordat je dit doet, is het aan te raden om eerst een jurist of advocaat te raadplegen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie uniek is, en ik je voorlopig een algemeen advies geef. Voor specifiek advies dat op je persoonlijke situatie toepasbaar is, doe je er goed aan om een gespecialiseerde advocaat of jurist te raadplegen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag