Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Schorsing op basis van discriminatie?
Ik heb het verhaal reeds ingeschoten maar had er tevens wat privéinformatie in gezet wat mij niet handig leek i.v.m. de openbaarheid van dit medium.
Helaas kon ik het eerdere relaas niet terugvinden op de site. Hieronder nogmaals mijn schokkende ervaring.
Ik ben gisteren van de werkplek gehaald en mij is medegedeeld dat ik word geschorst naar aanleiding van een klacht van 'discriminatie'.
De klacht blijkt te zijn ingediend nadat ik en mijn (2) collega's een werkvloerdiscussie hebben gehad over "discriminatie en wat daar op lijkt".
Na gevraagd te zijn wat ik mij van 'de discussie' meen te herinneren (ik denk dat die discussie vorige week plaatsvond) ben ik per direct geschorst.
Volledig overrompeld ben ik naar huis gegaan na inlevering van al mijn sleutels (ik ben vaak alleen op kantoor) en de laptop.
Door inlevering van de laptop kan ik nu niet op de intra-site van de werkgever komen om te lezen hoe een klachtenafhandeling in het bedrijf precies verloopt.
Ik wil graag advies over hoe nu verder te handelen.
Ik dacht in eerste instantie dat de schorsing "even pauze" betekende voor onderzoek. Ik ben door het lezen van de definitie erachter gekomen dat het een zwaar middel is dat direct invloed kan hebben op mijn arbeidscontract (van 1 jaar).
Nu ik hiervan op de hoogte ben, heb ik reeds een brief geschreven, gemaild en ook afgeleverd met de volgende punten:
1. Ik ben direct geschorst zonder dat men mij op de hoogte heeft gesteld van de precieze aard van de klacht.
2. Ik mag verwachten dat bij een klacht ik tijd heb om te reageren. Hier was geen sprake van wederhoor van enige aard.
3. Ik ben geschorst, dit is een disciplinaire maatregel. Ik ben dus direct gestraft voor iets wat nooit heeft plaatsgevonden.
4. Ik heb reputatieschade. Ik ben een spil in mijn werk, hoe wordt mijn plotselinge afwezigheid uitgelegd aan collega's en (externe) anderen?
5. Ik heb per hetzelfde schrijven een klacht ingediend over de procedure die gevolgd wordt bij de behandeling van deze discriminatieklacht.
6. Ik heb nogmaals medegedeeld dat ik gewoon thuis kan werken en bereid ben mijn laptop op te komen halen.
Schorsing is inderdaad een zwaar middel en wordt vaak ingezet om de werkgever de tijd te geven verder onderzoek te doen naar een bepaalde situatie. Uw werkgever moet u echter ook formeel (schriftelijk) op de hoogte stellen van de situatie en u de gelegenheid geven om uw reactie te geven op de vermeende situatie. Doet uw werkgever dat niet of is er eigenlijk geen reden voor de schorsing, dan kunt u, eventueel via de rechter, afdwingen dat u weer wordt toegelaten tot uw werkplek (wedertewerkstelling).
In uw stuk lees ik ook dat u een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft. De datum van het aflopen van deze overeenkomst kan hiervoor wel van belang zijn. Als het contract binnenkort afloopt, kan uw werkgever er voor kiezen uw contract niet te verlengen. Dit moet de werkgever wel tijdig kenbaar maken.
Voor nu heb ik niet voldoende informatie om u van volledig en goed advies te kunnen dienen. Mocht u meer willen weten, dan kunt u contact opnemen via boksjuristen.nl.