Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Schoorsteen renovatie kosten delen met buren?

Wij wonen in een jaren 30 woning, een rijtje van drie en wij wonen in het middelste huis en er staan twee schoorstenen op het dak. Ons huis is qua rookkanalen aangesloten op de rechter schoorsteen, dus met de rechter buren hebben wij een gezamenlijke schoorsteen. De linker schoorsteen en dus ook de rookkanalen is volledig aangesloten op het huis van de linker buren. Aan die kant komt er geen enkel rookkanaal ons huis binnen.

De linker buren willen de schoorsteen laten opknappen, restaureren en zijn van mening dat deze schoorsteen deels ook van ons is. Wij denken hier anders over, omdat wij op geen enkele manier, ook al zouden we dat willen, gebruik kunnen maken van de schoorsteen/rookkanalen.

De linker buren zijn van mening dat de schoorsteen voor de helft van ons is en dat wij dus mee moeten betalen in de onderhoudskosten.
Kunt u aangeven hoe dit zit?

Allereerst moet u kijken of de schoorsteen op de erfgrens van de huizen staat. Als de schoorsteen op de erfgrens staat dan is deze mandelig en mede uw eigendom en bent u mede aansprakelijk voor het vervangen/restaureren ervan. Het kan zijn dat in de bouw een gedeelte van deze schoorsteen ook voor u huis gebruik werd, maar dat na verbouwingen deze kanalen zijn afgesloten. Dat doet echter niets af het feit dat de schoorsteen tevens bij uw huis hoort. Als de schoorsteen volledig op het perceel van uw buren staat en er geen kanalen zijn die op uw huis zijn aangesloten dan zou u niet hoeven mee te betalen aan de kosten van vervanging/restauratie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag