Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Schoondochter houdt inlogcodes en wachtwoorden achter.

Onze schoondochter heeft begin december de koopwoning verlaten en is bij haar nieuwe partner ingetrokken. Onze zoon en schoondochter hebben een geregistreerd partnerschap en een gezamenlijke betaalrekening. Zij beheerde de administratie.
Schoondochter weigert nog mee te betalen aan de hypotheek. Tevens weigert zij inloggegevens van energiebedrijf, KPN et cetera te geven.
Uit de administratie blijkt dat zij willens en wetens onze zoon met een schuld bij de zorgverzekeraar heeft opgezadeld door de aangevraagde betalingsregeling niet te betalen. Deze maand heeft zij haar salaris op een andere rekening laten storten. De kinderen heeft zij bij onze zoon achtergelaten. Zeer waarschijnlijk zal daar ook de kinderbijslag 2 januari gestort worden. Kan en mag dit allemaal?

De situatie die u beschrijft, bevat meerdere juridische kwesties die elk afzonderlijk aandacht verdienen:

Betalen van de Hypotheek: Als uw schoondochter mede-eigenaar is van de woning en er een hypotheek op rust, is zij in principe medeverantwoordelijk voor de hypotheeklasten, ongeacht of zij daar nog woont. Als ze stopt met betalen, kan dit gevolgen hebben voor zowel haar als uw zoon, inclusief een mogelijke aantekening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Toegang tot Administratie: Het niet verstrekken van inloggegevens voor gemeenschappelijke diensten zoals energie, internet, etc. kan problematisch zijn, vooral als deze diensten nog op beider namen staan. Uw zoon kan overwegen om rechtstreeks contact op te nemen met de desbetreffende dienstverleners om de toegang te herstellen of de contracten op zijn naam te laten zetten.

Schuld bij Zorgverzekeraar: Als uw schoondochter verantwoordelijk was voor het beheren van de financiën en zij nalatig is geweest, kan dat juridische implicaties hebben. Echter, bewijs van "willens en wetens" nalatig zijn kan complex zijn. Uw zoon kan overwegen om juridisch advies in te winnen om zijn rechten en mogelijkheden te beoordelen.

Wijziging van Bankrekening: Het is toegestaan voor iemand om zijn of haar salaris op een andere rekening te laten storten. Dit heeft echter geen directe invloed op de juridische verplichtingen die voortvloeien uit het geregistreerd partnerschap en gezamenlijke financiën.

Achterlaten van Kinderen: Als de kinderen bij uw zoon zijn achtergelaten, moet er een regeling worden getroffen voor hun verzorging en opvoeding. Dit kan ook gevolgen hebben voor zaken als kinderbijslag en kinderalimentatie.

Kinderbijslag: De kinderbijslag wordt meestal uitbetaald aan de ouder bij wie het kind woont. Als de kinderen nu bij uw zoon wonen, zou hij in principe recht hebben op de kinderbijslag.

Het is raadzaam dat uw zoon juridische hulp zoekt om deze zaken correct af te handelen. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap en het regelen van de gezamenlijke financiën en de zorg voor de kinderen zijn complexe processen die deskundig advies vereisen. Vooral bij de verdeling van schulden en bezittingen, en bij het opstellen van een ouderschapsplan als er minderjarige kinderen betrokken zijn, is juridische bijstand cruciaal. U kunt hiervoor de Echtscheidingswinkel bellen op 0800 8224433 (gratis).

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag