Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Schoenen failliete bedrijf mijn eigendom?

Ik ben een consument die (merk)schoenen kocht en ze verkocht via internet.
Vandaag (15 november) is bekend dat ze failliet zijn verklaard. Ik krijg nog 360 euro aan betaling van ze, maar dat verwacht ik niet terug te zien na een faillissement gezien mijn positie als schuldeiser.
Belangrijker is, ik heb via hun verkoop methode ook nog 12 paar schoenen bij ze staan wachtend op een koper, ik heb zwart op wit dat ik de schoenen terug zou krijgen (e-mails met klantenservice), omdat ik aan de voorwaarden voldeed (lang genoeg online geweest bijvoorbeeld). Want ik vertrouwde het niet meer, dit was zeker een maand geleden. Nu zijn ze echter failliet verklaard en de schoenen zijn nog steeds niet teruggestuurd. Zijn de schoenen nog mijn eigendom en kan ik ze terugeisen?
De waarde van de schoenen in aankoopprijs als consument waren denk 2200 euro zoiets. De waarde nu bij losse verkoop bij andere platformen is wel meer dan 3000 euro.

Ik begrijp dat dit een frustrerende situatie is. Telkens wanneer een bedrijf failliet gaat, is het een ingewikkelde kwestie voor alle betrokken partijen en vooral voor personen die goederen of bedragen nog te ontvangen hebben van de desbetreffende onderneming.

Je hebt nu te maken met een faillissementsrecht situatie. Ik kan je vertellen dat op basis van het faillissementsrecht en de faillissementsprocedure in Nederland, de curator de een controlerende functie heeft en belast is met het beheren van de boedel van het failliete bedrijf. In theorie, dit zou kunnen betekenen dat alles wat in het bezit was van het failliete bedrijf op het moment dat het faillissement werd uitgesproken, inclusief jouw schoenen, deel uitmaakt van het faillissementsvermogen.

Echter, je vertelde dat je een overeenkomst had met het bedrijf dat de schoenen zouden worden teruggestuurd naar jou na het verstrijken van een bepaalde periode. Als dit zo is en je kunt dit bewijzen (je hebt het zwart op wit zoals je vermeldde), dan zou je mogelijk kunnen argumenteren dat er een soort consignatieovereenkomst werd gesloten waardoor je daadwerkelijk de eigendom van de schoenen behield. In dat geval, kun je mogelijk de schoenen terugeisen.

In de praktijk adviseer ik je in eerste instantie om contact op te nemen met de curator van het failliete bedrijf. De contactgegevens van de curator kun je waarschijnlijk vinden door het failliete bedrijf op te zoeken in het insolventieregister (publicaties.rechtspraak.nl). Leg je situatie uit en de afspraken die gemaakt zijn en probeer zo de zaken in overleg met de curator te regelen.

Tot slot, gelet op de complexiteit van het faillissementsrecht in Nederland en de waarde van je claim, zou ik je adviseren om hulp te zoeken bij een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in ondernemings- en insolventierecht. Deze persoon kan je adviseren over de meest geschikte stappen om jouw belangen te behartigen in dit proces.

Onthoud wel dat hoewel ik mijn best doe om je zo goed mogelijk te informeren, ik geen volledig juridisch advies geef en er mogelijk andere aspecten zijn die in jouw specifieke geval relevant kunnen zijn. Neem dus contact op met een gespecialiseerde jurist of advocaat nadat je deze informatie gelezen hebt."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag