Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Scheiden maar toch beide eigenaren koopwoning blijven

Mijn man en ik gaan scheiden. We hebben een koopwoning waar hij graag wil blijven wonen maar wat hij op het moment niet alleen kan betalen. Hij stelt voor om tijdelijk (1,5 tot 2 jaar) beide eigenaar te blijven van de koopwoning zodat hij meer tijd heeft om iets anders te zoeken of hij misschien meer kan werken en hij het misschien dan wel zelf kan betalrn. Mijn vragen hierover;
- wat zijn hier de voor- en nadelen van deze constructie voor mij?
- waar moet ik goed op letten als ik dit doe?
- wie betaalt de lasten?
- kan.ik wel scheiden als we dit doen?
- kan ik me wel inschrijven op een ander adres?
- is er een andere optie aangezien ik vpor ons kind en voor de rust het erg fijn zou vindrn als hij hier kan blijven wonen.

Alvqst bedankt voor de reacties

Het is begrijpelijk dat je zoekt naar een oplossing waarbij je man in de woning kan blijven wonen, maar het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen wat dit voor jou betekent en wat de mogelijke gevolgen zijn van deze constructie. Hieronder vind je antwoorden op je vragen:

Voor- en nadelen: Eén voordeel van deze constructie is dat je man in de woning kan blijven wonen, wat wellicht goed is voor jullie kind en het voor jou mogelijk maakt om de verkoop van het huis uit te stellen tot een gunstiger moment. Het nadeel is dat je als mede-eigenaar van de woning verantwoordelijk blijft voor de hypotheek en eventuele andere kosten. Daarnaast kan het lastig zijn om afstand te nemen van de woning en volledig verder te gaan met je leven als je nog steeds deels eigenaar bent.

Waar moet je op letten: Het is belangrijk om een overeenkomst op te stellen waarin de afspraken over de woning duidelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld over wie verantwoordelijk is voor welke kosten en hoe de eigendomsverhouding eruitziet. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of er mogelijk fiscale gevolgen zijn, zoals bijvoorbeeld bij de hypotheekrenteaftrek. Het kan daarom verstandig zijn om advies te vragen aan een financieel adviseur of jurist.

Wie betaalt de lasten: In principe zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de hypotheek en andere kosten van de woning, tenzij jullie andere afspraken maken. Het is belangrijk om deze afspraken duidelijk vast te leggen in een overeenkomst.

Scheiden: Het is mogelijk om te scheiden als jullie beiden nog steeds eigenaar zijn van de woning. In de scheidingsprocedure kan dan worden bepaald wat er met de woning gaat gebeuren.

Inschrijving op ander adres: Als je elders gaat wonen, kun je je op dat adres inschrijven bij de gemeente. Dit heeft geen invloed op je mede-eigendom van de woning.

Andere opties: Een andere optie zou kunnen zijn om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de woning te verkopen en de opbrengst te verdelen. Als jullie beiden akkoord gaan met verkoop, kan dit de meest eenvoudige oplossing zijn. Ook kunnen jullie overwegen om een mediator of advocaat in te schakelen om te helpen bij het vinden van een oplossing.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag