Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Scheiden en alimentatie

Onlangs heeft mijn partner aangegeven te willen scheiden vanwege een andere vrouw. Wij hebben samen drie kinderen. Waarvan 2 schoolgaand (8 en 12 jaar) en 1 van 3 jaar.
Hij wilt zelf de alimentatie bepalen en wilt als het ware mij aanvullen naast de toeslagen die ik nu zou kunnen aanvragen. Is het niet zo dat kinderalimentatie berekend moet worden volgens een wettelijk verplichte percentage? Buiten de eventuele toeslagen? Is het mogelijk om via deze weg dat uit te laten rekenen?
Mijn eigen salaris is helaas niet toereikend om zelf een advocaat in handen te nemen.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen over de mogelijkheden op 06-45494465.
Mogelijk komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, waardoor wellicht meer mogelijk is dan u denkt. Ook zijn er heel betaalbare opties om enkel een berekening te laten uitvoeren.

Beoordeel dit antwoord:

Kinderalimentatie wordt berekend op basis van de financiële behoeften van het kind en de draagkracht van de ouders. In Nederland wordt voor de berekening van kinderalimentatie vaak gebruik gemaakt van de TREMA-normen en -tabellen van het NIBUD.

De TREMA-normen en -tabellen geven richtlijnen voor de berekening van kinderalimentatie op basis van het netto inkomen van de ouders en de leeftijd van het kind. Hierbij wordt rekening gehouden met de kosten van levensonderhoud van het kind, zoals de kosten voor voeding, kleding, onderdak, onderwijs en ontspanning.

De TREMA-tabellen bevatten standaardbedragen voor de kosten van levensonderhoud van kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Deze bedragen zijn gebaseerd op het NIBUD-budgetonderzoek en worden jaarlijks geactualiseerd. De bedragen zijn inclusief kosten voor huisvesting, voeding, kleding, verzekeringen en dergelijke.

Vervolgens wordt de draagkracht van de ouders bepaald. Hierbij wordt gekeken naar het netto inkomen van de ouders en eventuele bijzondere lasten. Bijzondere lasten zijn bijvoorbeeld hoge woonlasten, ziektekosten, schulden of kosten voor omgangsregelingen.

De draagkracht wordt berekend met behulp van een rekenprogramma, zoals de Rekenwijzer Alimentatie van de Expertgroep Alimentatienormen. Dit programma houdt rekening met de persoonlijke situatie van de ouders en kan per geval verschillen.

Uiteindelijk wordt op basis van de berekende draagkracht van de ouders en de kosten van levensonderhoud van het kind, de hoogte van de kinderalimentatie vastgesteld. Dit bedrag kan jaarlijks worden herzien, bijvoorbeeld als er veranderingen zijn in de financiële situatie van een van de ouders of de behoeften van het kind.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag