Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Schade aan hottub in gehuurd vakantiehuisje Duitsland

In september hebben wij een huisje gehuurd in Duitsland met een houtgestookte hottub. Wij hebben de handleiding volledig gevolgd en het hout pas aangestoken toen de hottub gevuld was volgens de handleiding. Het duurde uren voordat het water warm genoeg was om in te stappen en al die tijd moest het hout branden. Kennelijk is er aan de bovenkant smeltschade ontstaan en heeft materiaal losgelaten, al hebben wij dit niet kunnen waarnemen door de constructie van de hottub. Een week na het huren kwam er een bericht dat er schade aan de hottub was ontstaan.
De verhuurder heeft ons nu een factuur gestuurd voor vervanging van de hottub.
Wij zijn niet nalatig of onvoorzichtig geweest en hebben de handleiding gevolgd, vooral ook omdat het onze eerste ervaring was met een houtgestookte hottub. De factuur bestaat uit levering Eur. 1794,50 en de montage Eur. 220,00.
Kan een verhuurder zomaar overgaan tot vervanging terwijl reparatie ook zou kunnen?
Wat kunnen wij doen om deze kosten te beperken, want volgens ons is het bedrag onterecht en heeft de verzekering van laten weten dat de schade aan een gehuurd object niet is verzekerd.

Het is begrijpelijk dat deze situatie lastig en verwarring kan zijn. Op grond van het Nederlands recht zou de situatie mogelijk als volgt beoordeeld worden.

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten of er een contract of algemene voorwaarden zijn die van toepassing zijn op de huur van het vakantiehuisje. In dat contract kunnen bepalingen zijn opgenomen over aansprakelijkheid voor schade. Als er in het contract niets is geregeld over aansprakelijkheid voor schade, dan kan de verhuurder alleen schadevergoeding vragen als hij kan bewijzen dat de schade door uw schuld is ontstaan. U heeft aangegeven dat u de handleiding heeft gevolgd, dus het lijkt erop dat u niet nalatig bent geweest.

Het kan ook nuttig zijn om bewijs te verzamelen dat u de handleiding correct heeft gevolgd. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een verklaring van de personen die samen met u de hottub hebben gebruikt.

Wat betreft de vraag of de verhuurder kan overgaan tot vervanging terwijl reparatie mogelijk is, komt dit neer op het principe van schadebeperkingsplicht. Onder het Nederlandse recht heeft een schadelijdende partij een plicht om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Als reparatie een optie was en de verhuurder heeft toch voor vervanging gekozen, zou dat eventueel niet redelijk kunnen zijn. U zou misschien kunnen aanvoeren dat de kosten van vervanging te hoog zijn in vergelijking met de kosten van reparatie. Het zou nuttig kunnen zijn om een onafhankelijke expert te vragen om de schade te beoordelen en de kosten van reparatie versus vervanging te vergelijken.

Houd er echter rekening mee dat dit een oriƫnterende interpretatie is gebaseerd op het Nederlands recht. Aangezien het huisje zich in Duitsland bevindt, zou het Duitse recht van toepassing kunnen zijn, en dat kan anders zijn. In dit geval zou het raadzaam kunnen zijn om juridisch advies in te winnen bij een professional die ervaring heeft met het Duitse recht."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag