Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Rijbewijs ingevorderd | Rijden onder invloed

Afgelopen vrijdag 9 april ben ik aangehouden toen ik de auto uitkwam op de parkeerplaats van mijn eindbestemming vanwege verdenkingen op drie strafbare feiten. Ten eerste gaat het om het overtreden van de avondklok, ten tweede een verdenking van te hard rijden en ten derde voor het rijden onder invloed. Ik moest direct een blaastest afnemen, daarna ben ik meegenomen naar het bureau om een officiële blaastest af te nemen en mijn verklaringen te geven. De blaastest wees uit dat ik 600 ug/l óf 660 ug/l in mijn bloed had (de agent riep van een afstand welk getal het was en het was één van de twee, ik kon het niet goed verstaan.)

Ik zou graag willen weten hoe de procedure verloopt, op welk moment ik eventueel een klaagschrift zou moeten indienen en hoe ik het beste een advocaat vind om verlichting van de straf te realiseren.
Zou u mij hiermee verder kunnen helpen? Als jullie mij inhoudelijk willen adviseren, stuur ik graag meer gedetailleerd de feiten van hoe de aanhouding is verlopen.

Alvast hartelijk bedankt!

Geachte meneer, mevrouw,

U kunt binnen de beslistermijn van het openbaar ministerie omtrent de teruggave van uw rijbewijs (14 dagen) een verzoek tot teruggave indienen bij de officier van justitie. Na de beslistermijn kunt u een klaagschrift in dienen bij de de rechtbank. Naast de klaagschriftprocedure moet u er rekening mee houden dat u strafrechtelijk zal worden vervolgd voor (in ieder geval) het rijden onder invloed. Daarnaast zal de politie mogelijk een melding bij het CBR doen. Indien dat het geval is (hetgeen vaak zo is bij rijden onder invloed boven een bepaald promillage) zal u ook daar nog een traject moeten doorlopen. Of dit een cursus is of een onderzoek naar de rijgeschiktheid, hangt af van de hoogte van het promillage en of u beginnend of ervaren bestuurder bent. Mocht u hierover willen overleggen dan kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Ter aanvulling: De officier van justitie moet zelfs binnen 10 dagen een beslissing nemen (art. 164 lid 6 wegenverkeerswet). Tegen die beslissing kan een klaagschrift worden ingediend (164 lid 8). Vervolgens staat nog cassatie open. Succes ermee.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag