Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Relatiebeding van toepassing bij nieuwe werkgever?

Relatiebeding zoals opgenomen in het contract:
Het is de werknemer verboden om binnen een tijdvak van twee jaar na beëindiging van het
dienstverband in Nederland enigerlei vorm van zaken te doen met of activiteiten te
ontplooien voor een natuurlijke of rechtspersoon, die op het tijdstip van de beëindiging van
het dienstverband en in de twaalf maanden daaraan voorafgaand een of meer zakelijke
contacten met de vennootschap en/of haar dochtervennootschappen heeft gehad,
ongeacht of zulks rechtstreeks of indirect geschiedt, en/of zulks geschiedt voor eigen
rekening of voor rekening van derden.

Vraag:
Mag ik bij een nieuwe werkgever dezelfde werkzaamheden (online marketing) uitvoeren die ik nu ook uitvoer bij mijn huidige werkgever?
De nieuwe werkgever is geen klant geweest of een relatie van mijn huidige werkgever.

Op basis van de informatie die je hebt gegeven, lijkt het dat jouw relatiebeding je verbiedt om direct of indirect, voor jezelf of voor anderen, zakelijke activiteiten te ontplooien met organisaties waarmee jouw huidige werkgever zakelijke contacten heeft gehad in de twaalf maanden voorafgaand aan het beëindigen van jouw dienstverband. Als jouw potentiële nieuwe werkgever geen relatie of klant was van jouw huidige werkgever, dan zou het relatiebeding op basis van deze bepaling niet van toepassing moeten zijn.

Echter, je mag hetzelfde werk uitvoeren bij een nieuwe werkgever, tenzij er ook een concurrentiebeding in je contract met je huidige werkgever is opgenomen dat je verbiedt dit te doen. In Nederland is het algemene principe dat een concurrentiebeding beperkend moet zijn en moet worden gerechtvaardigd door een legitiem zakelijk belang.

Let wel, ik raad je aan om dit te bespreken met een jurist of gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat om jouw specifieke situatie en contract door te nemen, zodat je een gefundeerd advies kan krijgen. Mijn advies is slechts oriënterend en gebaseerd op de algemene uitleg van hoe relatiebedingen doorgaans functioneren volgens het Nederlandse recht.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag