Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Regels bij gemaakte min uren?

Ik ben werkzaam in de kraamzorg. Ik eindig dit jaar met 90 min uren die zijn veroorzaakt doordat ik 3 weken ziek was. Mijn leidinggevende heeft mij toen niet op "ziek" gezet waardoor ik geen uren maakte. Ook is het ontstaan door verkeerde inzet. Met mijn contract zou ik een werkweek van 49 uur moeten krijgen. Dit is vaak 37 uur geweest. Ook hierdoor liepen de min uren op. Mijn werkgever wil dat ik mijn min uren in het eerste kwartaal van 2024 inhaal en eventueel de min uren compenseer met verlof. Voorgaande jaren was het altijd zo dat mijn min uren eind van het jaar werden kwijt gescholden. In mijn contract staat niks over min uren vermeld. Op internet lees ik als hier niks over in staat de uren eind van het jaar worden kwijt gescholden. Mijn werkgever weigert mee te denken en zegt dat dit de juiste werkwijze is. Ze willen dat ik het inhaal en dreigen met loonbeslag als ik mijn uren niet inhaal.

Kunt u vertellen wat mijn rechten zijn?

Allereerst is ziek zijn geen redelijke grond om minuren te genereren. Als je door ziekte niet in staat was om te werken, had de werkgever je ziek moeten melden en had je in principe recht op 70% van je loon, tenzij er in je contract of cao iets anders staat.

Daarnaast zijn er specifieke regels omtrent de werkuren in je contract. Als je contract vermeldt dat je een 49-urige werkweek hebt, maar je regelmatig maar 37 uur werkt, kan dit leiden tot een conflict. Dit hangt sterk af van de reden waarom je minder uren werkt en hoe dit is gecommuniceerd.

De vraag over het kwijtschelden van minuren is ingewikkeld. Over het algemeen geldt in Nederland dat minuren aan het eind van het jaar kunnen worden vereffend als ze zijn ontstaan door gestandaardiseerde roosters en tijdmeting, maar dit kan per werkgever verschillen. Dit hangt af van het beleid van de organisatie en wat er in je contract of cao staat.

In geval van onenigheid met je werkgever adviseren we je contact op te nemen met een jurist of gespecialiseerde advocaat. Zij kunnen je bijstaan bij juridische geschillen of onderhandelingen. Je kunt eventueel ook contact opnemen met de vakbond als je daarbij betrokken bent.

Het dreigement om loon in beslag te nemen, klinkt serieus, maar de werkgever kan dit niet doen zonder tussenkomst van een rechter. Echter, het negeren van dergelijke waarschuwingen is meestal niet de beste handelswijze.

Al met al is dit een gecompliceerde kwestie en is het raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen."----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag