Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Regeling ontslag bij vast contract bij overname onderneming?

Sinds 1 januari 2020 ben ik in dienst bij een fysiotherapiepraktijk, waar ik (part-time) schoonmaakwerkzaamheden verricht. Ik heb daar een contract voor onbepaalde tijd. Nu heb ik op 5 december 2023 te horen gekregen dat de praktijk per 1 januari 2024 overgenomen wordt door een collega. Op mijn daarop volgende vraag of er voor mij nog iets zou veranderen, kreeg ik als antwoord dat ik enkel een ander contactpersoon zou krijgen. Vandaag (17 december 2023) is mij (mondeling) medegedeeld dat ze mijn contract niet willen 'verlengen'. De reden die hiervoor gegeven werd is dat mijn oude werkgever mijn werkzaamheden zelf overnam tijdens mijn vakanties, en dat de nieuwe werkgever hier niet zelf zorg voor zou willen dragen. Ik heb in totaal 22 uur aan vakantiedagen per jaar (4 weken in totaal). Het opvangen van de werkzaamheden tijdens vakanties lijkt mij geen legitieme reden voor ontslag. Ze willen één maand opzegtermijn aanhouden; het ontslag zou dan op 1 januari 2024 ingaan, met 1 februari 2024 als einddatum van de opzegtermijn. Over een transitievergoeding is nooit iets gezegd. Ik heb nooit eerder klachten gehad, en heb de werkzaamheden altijd naar tevredenheid uitgevoerd. Ik zou graag blijven werken in de praktijk, aangezien ik deze baan (in mijn woonplaats) ook nodig heb voor eventuele huisvesting.

Begrijpelijk dat de situatie vragen oproept. In grote lijnen gebeurt er bij een overname van een bedrijf wat men noemt een 'overgang van onderneming'. Hierbij gelden speciale regels met betrekking tot de arbeidsovereenkomsten van het personeel. In principe nemen nieuwe eigenaren de bestaande arbeidsovereenkomsten over, met alle rechten en verplichtingen die daarbij horen.

In uw geval lijkt de nieuwe eigenaar te stellen dat uw vakantieperiodes een 'gewichtige reden' voor ontslag zouden vormen. Het is maar de vraag of dit argument standhoudt, omdat het naar mijn inschatting niet als een zodanige 'redelijke grond' gezien kan worden als bedoeld in het ontslagrecht. Afwezigheid wegens vakantie is immers inherent aan elke arbeidsovereenkomst.

Wat betreft de opzegtermijn en transitievergoeding: bij een contract voor onbepaalde tijd geldt inderdaad een opzegtermijn. Deze is afhankelijk van de duur van het dienstverband en kan variëren van één tot vier maanden. Na twee jaar dienstverband heeft een werknemer normaal gesproken recht op een transitievergoeding bij ontslag.

Gezien de complexiteit van de situatie en de mogelijke gevolgen die dit voor u heeft, raad ik aan om een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat te raadplegen. Hoewel mijn advies gebaseerd is op algemene principes van het arbeidsrecht, kan een gespecialiseerde advocaat u een gedetailleerder advies geven dat specifiek op uw situatie is gericht. Verder moet u ook rekening houden met het feit dat u mogelijk bezwaar moet aantekenen tegen het voorgenomen ontslag. Een advocaat kan u daarin begeleiden.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag