Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Regeling bij leven voor mantelzorger.

Ik ben mantelzorger van een oude mevrouw van 92 jaar, zij verblijft in een verpleeghuis en is mentaal nog gezond. Zij heeft ons gemachtigd voor haar bankrekening, zodat wij haar rekeningen kunnen betalen. Zij heeft een eigen woning die verkocht moet worden. Bovendien willen we graag alles goed geregeld hebben voor als zij mentaal niet meer in staat is om dingen te regelen. Wat kunnen we het beste doen? Mentorschap i.c.m. bewindvoering, of is één van beiden voldoende. Of is een testament bij leven beter?
Mevrouw heeft geen familie meer, wij kennen haar al jaren vanuit onze kerkelijke gemeente en zorgen al langere tijd voor haar.

Het is goed om te weten dat er verschillende opties zijn om de zaken te regelen voor de mevrouw. Mentorschap en bewindvoering, of een combinatie van beide, kunnen een passende oplossing zijn. Hier zijn echter wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Bij een mentorschap wordt u verantwoordelijk voor iemands persoonlijke en medische zaken, zoals de beslissingen over de gezondheidszorg en waar de mevrouw zal wonen. Dit kan nuttig zijn als de mevrouw in de toekomst niet meer in staat is om die beslissingen zelf te nemen.

Bewindvoering houdt daarentegen in dat je verantwoordelijk wordt voor iemands financiële zaken. Dit kan onder andere inhouden het beheren van het inkomen, het betalen van de rekeningen en het beheren van de woning.

In uw situatie, kan een combinatie van beiden nuttig zijn, aangezien er sprake is van zowel de persoonlijke zorg voor de oude dame als het beheer van haar financiën.

Een levenstestament is een andere mogelijkheid. Dit is een document waarin de oude dame kan aangeven wie namens haar beslissingen mag nemen wanneer zij dit zelf niet meer kan. Daarnaast kan zij hierin haar wensen en voorkeuren vastleggen voor medische behandelingen, verzorging, wonen en de afhandeling van haar financiële zaken.

Maar zoals gezegd, dit is slechts beperkte informatie. Het is sterk aan te raden een juridisch expert te raadplegen om te kijken welke optie het beste past bij uw specifieke situatie en om ervoor te zorgen dat alles correct en volgens de wet wordt geregeld.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag