Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Redenen weigeren aanvraag contractverhoging?

Ik werk al 7 jaar voor een supermarkt, vast contract sinds 2021. Ik zou graag iets meer gaan werken, 4 uur per week, van 28 uur naar 32 uur. Dit heb ik aangevraagd bij mijn directe leidinggevende, maar deze wist niet dat dat zomaar kon, dus die heeft de aanvraag doorgestuurd naar zijn leidinggevende en HR. De reactie hierop was dat ik technisch gesproken wel gelijk had, maar dat ze het afwijzen omdat ik ziek ben geweest. Nu begrijp ik nog steeds niet helemaal op welke periode ze doelen, want ik ben een jaar ziek geweest met PTSS en weer terug sinds mei van dit jaar, maar ik ben ook 2 keer ziek geweest in de afgelopen paar maanden, ik had griep.
Hierop heb ik een mail gestuurd naar mijn leidinggevende, diens leidinggevende en HR met dezelfde aanvraag. Dit deed ik omdat het op https://www.juridischloket.nl/werk-en-inkomen/arbeidscontract-en-werktijden/minder-werken/ zo aangegeven staat. De reactie van de leidinggevende op mijn mail zegt dat ze het afwijzen omdat ik de afgelopen maanden niet structureel heb overgewerkt.

Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Heb ik recht om meer te werken? Want als dat namelijk niet het geval is, dan hoef ik het gevecht ook niet aan te gaan, maar als ik wel recht heb dan zou ik graag weten wat ik moet doen.

Het is een complexe situatie waarin je verkeert. Het Nederlands arbeidsrecht biedt in zekere mate bescherming aan werknemers die hun werktijden willen aanpassen, maar het is niet absoluut. Het recht om meer uren te werken, volgens artikel 2 van de Wet flexibel werken (Wfw), is niet volledig onvoorwaardelijk en kan worden geweigerd door de werkgever onder bepaalde omstandigheden.

Echter, op basis van de informatie die je hebt gegeven, lijkt het erop dat de voornaamste redenen van de werkgever voor het weigeren van de urenuitbreiding je recente ziektes en het feit dat je niet structureel hebt overgewerkt zijn. Het klinkt niet direct als een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, dat wel een legitieme reden voor weigering kan zijn volgens de Wfw.

Wat je zou kunnen doen, is proberen om een meer gedetailleerde uitleg te krijgen van je werkgever waarom jouw verzoek wordt geweigerd. Vervolgens kun je deze redenen toetsen aan de wettelijke vereisten die gesteld worden aan een weigering om het aantal uren te verhogen. Het is altijd verstandig om bij dergelijke zaken juridisch advies in te winnen. Een gespecialiseerde arbeidsrechtdeskundige,
zoals een arbeidsrechtadvocaat, kan je waarschijnlijk goed begeleiden in dit proces.

Let op: dit is orienterend advies gebaseerd op de beperkte informatie die je hebt gegeven. Het is altijd raadzaam om met een advocaat te overleggen in dergelijke zaken omdat iedere situatie uniek is.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag