Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Redelijkerwijs gebruik maken van een bestaand tuinpad

Tot eind jaren 90 hebben mijn ouders en mijn (inwonende) oom een winkelpand gehad die aanpalend is aan de woning waar wij als gezin woonden. Het winkelpand is verkocht aan een stel zonder kinderen die later een appartement boven de winkel hebben gemaakt. Er moest ook een voordeur komen en die is geplaatst daar waar de al bestaande trap gelegen was, redelijk dicht naast de voordeur van de woning van ons gezin. In de praktijk werd er veelal gebruik gemaakt van de achterdeur (buiten het zicht van de woning van ons gezin ) en de postbode bracht met name de post in de winkel, waar we de deur/ingang helemaal niet van zagen. Ook toen de winkel doorverkocht werd is er weinig gebruik gemaakt om via het tuinpad van ons huis, naar de voordeur te komen. Echter is vorig jaar door een grote uitslaande brand het pand verwoest. de eigenaar heeft besloten om er een appartementencomplex te laten bouwen voor 7 appartementen. Toen wij in juni als naaste buren (aanpalend aan het pand) betrokken raakten, was onze verbazing groot dat de voordeur van het complex pal naast de voordeur van het bestaande woonhuis is gesitueerd. Waar overigens een groot keukenraam is en het uitzicht van mijn ouders. Dit betekend dat alle bewoners, bezoek , postbodes, pakketbezorgers enz over het tuinpad en door de tuin en voor het grote keukenraam van mijn ouders gaan. Er is geen officieel document over het recht van overpad. Dit is indertijd niet eens ter sprake geweest en zo gekomen dat er zo nu en dan gebruik gemaakt werd van dit pad om bij de voordeur van het boven appartement te komen.
In mijn ogen is de situatie nu dermate anders, omdat het pand geheel gesloopt wordt en er op elke plaats, behalve daar op het stuk grond van mijn ouders een voordeur/ingang gesitueerd kan worden. De tuin van mijn ouders loopt door voor het pand best nog wel een redelijk stuk, waar ook nog eens de slaapkamer deuren op uit komen, maar dit terzijde.. Buiten het feit dat de overlast vele malen groter gaat worden door de komst en de (auto)bewegingen van de bewoners van 7 appartementen.
Nu proberen de aannemer en de eigenaar mij te overtuigen van het voordeel van zo'n mooi nieuw pand en willen dat wij een notariƫle akte gaan maken (op hun kosten) om daarin te vermelden dat wij geen bomen gaan planten of struiken hoger dan vensterbankhoogte en dergelijke op dat stuk grond. Maar wij willen daar helemaal geen voordeur en geloop door te tuin ( op de nog nieuw aan te leggen pad door de eigenaar van het appartementencomplex). Daarnaast wordt gezegd dat wanneer we geen medewerking verlenen, de eigenaar niet kan bouwen, maar daar kan ik niets aan doen, dat is hun probleem en niet de mijne. Nu is er na een aantal gesprekken waarin ik heb aangegeven graag een plan B te willen zien, een andere tekening gemaakt, waar we aan de achterkant een stuk grond moeten inleveren tbv van een nieuwe ingang (voordeur). Maar hoe we het ook wenden of keren, wij lijden nadeel. Als we het ooit verkopen, (mijn ouders zijn op leeftijd) of we kopen het zelf, is het altijd met een beperking.

Mijn vraag is: sta ik in mijn recht door de voordeur niet op de plek te willen hebben waar die in de eerste instantie geplaatst is?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag