Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten werknemer?

Ik krijg een avond van te voren een bericht hoe laat ik de volgende dag moet werken, altijd na 17:00 uur pas. Kan ik niet om 07:00 starten ineens, dan krijg ik te horen dan dien je je ontslag maar in. En dit is maar een klein voorbeeld. Wat zijn mijn rechten als werknemer, ik heb alleen plichten.

Het is onredelijk en potentieel in strijd met de wet voor een werkgever om je zo laat pas te informeren over je werktijden. Volgens de Arbeidstijdenwet in Nederland moeten werknemers voldoende tijd krijgen om bij te komen van hun werk. Dit heeft betrekking op zowel de rusttijd tussen diensten als de kennisgeving vooraf van je werktijden.

Wat specifiek je rechten in deze situatie zijn, hangt af van je arbeidsovereenkomst en eventuele toepassing van een cao. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over de termijn waarop je rooster bekend moet worden gemaakt. Die termijnen kunnen variƫren tussen enkele dagen tot enkele weken.

Verdere rechten als werknemer zijn bijvoorbeeld:

1. Het recht op salaris: Je hebt recht op loon over de uren die je werkt. Het exacte bedrag is meestal afgesproken in je arbeidsovereenkomst of in de cao.

2. Het recht op pauze: Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Als je meer dan 10 uur werkt, moet de pauze minimaal 45 minuten zijn.

3. Het recht op een veilige werkplek: Je werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

4. Het recht om te weigeren op zondag te werken: Volgens de wet mag je weigeren op zondag te werken, tenzij anders is afgesproken in je arbeidsovereenkomst of in de cao.

Het is altijd verstandig om, bij arbeidsconflicten of onzekere situaties, contact op te nemen met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Hoewel deze informatie een algemeen overzicht biedt, kan een professional een gedetailleerder en persoonlijker advies bieden op basis van de exacte details van je situatie en de toepasselijke wet- en regelgeving."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag