Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Rechten vervangen schutting zonder overleg?

De situatie is als volgt. Iets meer dan een jaar geleden hebben wij een woning gekocht. Het betreft een rijtjeshuis. Een van de schuttingen was in ontzettend slechte staat, deze was rot, stond scheef en hing letterlijk met touw aan elkaar. Het huis naast ons betreft een huurhuis. De schutting in kwestie staat op de erfgrens, deze is dus mandelig. Afgelopen zomer heb ik navraag gedaan bij de eigenaar van het aangrenzende perceel, een woningcorporatie. Zij gaven aan niets met schuttingen te doen en dit aan hun huurders te laten. Zodoende heb ik destijds de buurman gevraagd of hij de schutting wilde vervangen. In eerste instantie reageerde hij positief. De volgende dag belde hij echter aan met de boodschap niet mee te willen werken bij gebrek aan financiƫle middelen. Hij deed het voorstel dat wij op eigen kosten een schutting plaatsen op eigen grond. Dat wilden wij niet omdat daarmee onze tuin kleiner zou worden en wij van mening zijn dat (onderhoud aan) de mandelige erfafscheiding een gemeenschappelijke verantwoordelijk is. We overwogen nog de wooncorporatie aan te schrijven aangezien zij de eigenaar van het perceel zijn. Maar omdat we erg druk zijn met de verbouwing besloten we het te laten voor wat het was en het onderwerp komend voorjaar opnieuw aan te kaarten. Van bovenstaande is geen documentatie, alles is mondeling besproken. Toen ik vandaag thuis kwam van mijn werk zag ik tot mijn verbazing dat de oude schutting vervangen was. Er hebben graafwerkzaamheden plaatsgevonden in onze tuin, een plantenhoes voor bescherming tegen vorst is beschadigd, bouwmaterialen die in de tuin lagen zijn verplaatst en tegels zijn los gewipt. De oude houten schutting is vervangen door een witte, glimmende schutting van polycarbonaat. Er heeft hier geen overleg plaatsgevonden. Ik heb aangebeld bij de buren en gevraagd waar de oude schutting was, die had "de man meegenomen". Ik vroeg waarom de schutting zonder overleg was vervangen, het antwoord was "omdat de oude niet goed meer was". Toen ik aangaf dat de vorige schutting gemeenschappelijk eigendom was werd mij verteld dat "ik met problemen maar naar de gemeente moest gaan" en ik hen "met rust moest laten".
Van dit gesprek heb ik een audio-opname. Ik weet niet goed wat ik moet doen. De oude schutting wilden wij vervangen, daartoe hadden we zelfs nog betalingsregelingen voorgesteld. De schutting die er nu staat vinden wij erg lelijk. Bovendien vinden wij het zeer onaangenaam dat iemand zich toegang forceert tot onze omheinde achtertuin terwijl wij niet thuis zijn, om over de aangerichte schade maar niet te spreken. Concreet zijn mijn vragen de volgende:
- Kan ik de buurman en/of verhuurder vorderen de oude situatie te herstellen? Zo ja; hoe pak ik dat aan? (Schrijf ik een aangetekende brief?)
-- Kanttekening; eigenlijk willen wij de oude situatie met versleten schutting niet herstellen, maar liever in gezamenlijke overeenstemming een schutting oprichten waar wij beiden tevreden mee zijn, kan ik buurman of verhuurder op wat voor manier dan ook hiertoe dwingen?
- Hoe voorkom ik dat (iemand in opdracht van) buurman nogmaals toegang tot mijn (omheinde) achtertuin forceert als ik niet thuis ben?
- Hoe zorg ik ervoor dat de aangerichte schade hersteld wordt? Hoe bepaal ik hoe hoog die is?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag