Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Rechten veranda op eigen grond

Graag wil ik u de volgende casus voorleggen.
Achter in mijn tuin heb ik over de volle breedte van de tuin een veranda met schuur en afgesloten achterzijde geplaatst op eigen grond. Deze grond grenst aan de tuin van de achterbuurman.
Toen de veranda is geplaatst is met de achterbuurman overlegd om de achterkant van de veranda, welke als afscheiding dient, aan te passen naar de wens van de buren als zij mee zou betalen. Ze hebben er voor gekozen om het besluit over de afwerking geheel aan mij over te laten en niet mee te betalen. Waarna ik heb gekozen voor trespa platen. Deze zijn aan de achterkant bevestigt zodat de achterzijde onderhoudsvrij zou blijven.

Nadat de achterburen het huis betrokken hebben zij toestemming gevraagd om een schilderij over de breedte van de achterzijde aan het bouwwerk te plaatsen. Uiteraard aan de zijde waar tegen zij aankijken. Hier heb ik mee ingestemd op voorwaarde dat er alleen in de buitenste dikke balken geschroefd mag worden en de trespa platen ongeschonden te laten. Dit laatste is twee keer aan de buurman meegedeeld. Dit was akkoord en hij heeft beloofd dat dit goed zou komen.
Het schilderij hangt maar de belofte om niet in de trespa platen te schroeven is niet nagekomen. Er zijn twee schroeven zichtbaar aan mijn kant van de trespa plaat onder mijn overkapping. Het bedrijf welke het schilderij heeft opgehangen geeft aan dat er schroeven over de volle breedte van de achterzijde zijn aangebracht.

Ik heb bij de buren gemeld dat ik niet blij mee ben dat de belofte niet is nakomen. Er is mij beloofd dat dit naar mijn wens opgelost zou worden. In dit geval is mijn wens: ongeschonden trespa platen.
De buurman wil geen nieuwe platen vergoeden omdat dit te duur is. Na veel gesteggel wil de buurman het door het bedrijf, welke het schilderijframe heeft opgehangen, op laten lossen. Het is niet geheel duidelijk hoe precies. Zij geven aan sowieso niet akkoord te gaan met verwijderen van het frame. Ik heb als eis gesteld dat alle schroeven uit de trespa platen gaan en dat ik bij de reparatie aanwezig wil zijn omdat het mijn veranda betreft en ik wil weten wat en hoe het gebeurd.
De buurman verbiedt mij toegang tot zijn tuin en heeft als voorwaarde gesteld dat ik absoluut niet bij de reparatie/aanpassing aanwezig mag zijn. Mijn vertrouwen in de buurman is weg.

Vraag 1 mag ik eisen bij de reparatie aanwezig te zijn?
Vraag 2 kan ik uiteindelijk eisen dat het schilderij van de achterzijde van mijn veranda wordt verwijdert? Zo ja, welke stappen moet ik nemen?

Staat de scheidingswand op eigen grond of op de erfafscheiding? Is dat laatste het geval dan mag de buurman tot op de helft van dikte van de scheiding werken aanbrengen. Niet verder. Hij heeft de plicht een oplossing te zoeken voor dit probleem, een alternatief. Hij is niet gehouden de platen in zijn geheel te vervangen, dat zou niet in verhouding staan tot de ernst van de schade.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag