Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Rechten uit elkaar gaan samenlevingsovereenkomst?

Mijn partner en ik gaan na 13 jaar waarschijnlijk uit elkaar. Hij beëindigt de relatie.
We zijn niet getrouwd, er is wel een samenlevingscontract.
Ik heb zo'n 12 jaar geleden mijn huurwoning opgezegd en ben bij hem in zijn koophuis getrokken (huis is hypotheek-vrij).
Hij heeft toen mijn dochter geadopteerd, zij is nu 21 jaar en woont nog thuis.
In die jaren heb ik voor de kinderen gezorgd (hij had een zoontje uit een vorige relatie) en ik werk inmiddels sinds 2018 een paar uur per week naast een studie.
Het huis staat volledig op zijn naam en in het samenlevingscontract staat ook dat het huis van hem is.
Heb ik eventueel recht op de helft van de overwaarde bij verkoop van het huis?
Ik ken namelijk een verhaal uit mijn omgeving waar er exact hetzelfde speelde, alleen stond het huis op naam van de vrouw. Maar omdat de man al die jaren voor de kinderen had gezorgd terwijl zij werkte had hij recht op de helft van de overwaarde.

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is het van belang de inhoud van de samenlevingsovereenkomst te bekijken. U zult vermoedelijk geen aanspraak kunnen maken op de helft van de overwaarde maar mogelijk zijn er in de samenlevingsovereenkomst bepaalde afspraken gemaakt op grond waarvan er thans mogelijk toch het een of ander aan u toekomt. Als u geen aanspraak kan maken op de helft van de overwaarde, is er mogelijk nog wel sprake van andere zaken die moeten worden verdeeld, zoals bijvoorbeeld maar niet uitsluitend de inboedel, geld op (gezamenlijke) bankrekeningen, auto's en/of andere vermogensbestanddelen en schulden. Desgewenst kunt u contact opnemen zodat we kunnen nagaan of wij hierin wat voor u kunnen betekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag