Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Rechten scheiding beperkte gemeenschap

Waar heb ik recht op in mijn situatie?
Mijn partner en ik zijn sinds maart 2018 geregistreerd partners zonder huwelijkse voorwaarden.
Wij hebben samen twee minderjarige kinderen.
Mijn partner is voor 2018 een eigen BV gestart. Onder deze BV is hij nog een aantal ´dochtersondernemingen´ gestart na april 2018.

Mochten wij uit elkaar gaan, ben ik dan automatisch mede-eigenaar van deze ondernemingen? Heb ik dan recht op de helft?
En mocht hij hier schulden in maken, ben ik daar dan ook verantwoordelijk voor?

Daarnaast is hij sinds 2021 mede-eigenaar van een aantal huizen die hij samen met een zakelijke partner verhuurt. Wanneer wij uit elkaar gaan, ben ik dan automatisch ook mede-eigenaar van deze huizen?

Sinds 1 januari 2018 geldt de wet beperkte gemeenschap van goederen. U bent in maart 2018 een geregistreerd partnerschap aangegaan, waardoor u in beperkte gemeenschap van goederen bent gehuwd. Alle bezittingen en schulden die u heeft voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap, blijven van u. Bezittingen en schulden die u na maart 2018 heeft opgebouwd zijn van u gezamenlijk, waardoor u recht hebt op de helft van de waarde. Wanneer u recht heeft op de helft van de waarde, betekent dat ook dat u aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Wanneer u bang bent dat uw partner expres schulden gaat maken, kunt u een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Alle schulden die na het echtscheidingsverzoek worden gemaakt, zijn dan voor rekening van degene die de schulden maakt.

Om u beter van advies te voorzien, raad ik u aan om telefonisch contact op te nemen met 040 2350422 of stuur een e-mail naar info@echtscheidingswinkel.nl. Graag maak ik met u een vrijblijvend intakegesprek, om te bekijken wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag