Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten ontwerper, bouwer en beheerder website?

Ik heb voor iemand met een kleine camping een website gemaakt en tot nu toe onderhouden. Een reserveringssysteem zit hier ook bij. Daarbij heb ik ook een uniek stuk software gemaakt geschikt voor alle campingsites. Alles staat op mijn naam bij een provider. Ik heb de site zo opgezet dat ze tekst en foto’s zelf kunnen aanpassen.
Na 10 jaar dienstverlening besloten ze ineens een nieuwe beheerder te willen (zonder enige vorm van overleg) en eisen ze dat ik de website op hun naam zet.
Ik heb ze gezegd dat ze dat niet zomaar kunnen eisen en dat ik de eigenaar ben. Ik voel me overigens erg respectloos behandeld, maar dat heb ik niet gezegd.
Ik heb ze 3 opties gegeven
1) ik wil graag de beheertaken blijven doen en bespreken wat anders moet
2) ik verkoop de site aan hun, help ze met de verhuizing en verleen nazorg
3) ze laten een nieuwe site bouwen door iemand anders, tot die tijd verleen ik alle diensten die nodig zijn om continuïteit te waarborgen

Ze reageren boos en zeggen dat ik dreigend overkom en zeggen dat ik de site dreig te ‘slopen’ ( wat helemaal niet waar is). En dat ik aansprakelijk word gesteld als er schade aan hun bedrijf komt door de ontstane situatie.

Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik ermee aan moet. Ik kan de site niet zomaar weggeven want dan ben ik ook mijn rechten kwijt om bijvoorbeeld door te verkopen of te distribueren. Dus voor mij ook inkomstenderving.
Anderzijds komt bij mij ook het gevoel dat ze zelf hun bedrijf in gevaar brengen door zo makkelijk te handelen door de stekker uit de samenwerking te trekken. In hun laatste mail zeiden ze dat ik te weinig pro actief was en dat er vertragingen waren. Dat eerste heb ik nu voor het eerst gehoord. Dat tweede kwam door vertragingen bij een derde partij. Dat had ik hen uitgelegd dat ik daar niets aan kon doen.
Ik ben maar een hele kleine zelfstandige die dit als bijverdienste doet. Daardoor altijd lage tarieven gerekend. Als voormalig programmeur en ICT’er wel verstand van zaken. En veel nooit doorberekende tijd gestoken in de website.
Daarnaast altijd zeer servicegericht en behulpzaam in de vele begeleiding die ze nodig hadden als extra service.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag