Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Rechten na 27 jaar samenwonen?

Sinds 1995 woon ik (Nederlander) samen met een Portugese.
Zij wil niet trouwen en niets weten van een samenlevingscontract.
Wel delen we nog steeds de kosten van wonen en leven.
Ook belastingtechnisch is alles gescheiden.
Sinds kort heeft zij domicilie gekozen in Portugal.
Het appartement waar wij wonen is van haar.
Zij heeft het er wel eens over om dit te verkopen.
Als zij hier toe zou besluiten, welke rechten heb ik dan na 27 jaar?

Als u al 27 jaar samenwoont en geen samenlevingscontract hebt, dan valt u in principe niet onder de bescherming van het huwelijksrecht. Echter, er bestaat wel een mogelijkheid dat u als partner aanspraak kunt maken op een vergoedingsrecht indien u heeft geïnvesteerd in het vermogen van uw partner.

Dit betekent dat als u heeft bijgedragen aan de financiering of verbetering van het appartement van uw partner, u mogelijk aanspraak kunt maken op een vergoeding van deze bijdragen, als uw partner besluit het appartement te verkopen. Bijvoorbeeld, als u hebt meebetaald aan de verbouwing van het appartement, dan kunt u aanspraak maken op een vergoeding van deze investering.

Het vergoedingsrecht kan alleen worden toegepast als er sprake is van een duidelijke afspraak tussen u en uw partner over de investering en als u kunt aantonen dat u daadwerkelijk heeft bijgedragen aan het vermogen van uw partner. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bankafschriften en bonnen.

Om aanspraak te maken op een vergoedingsrecht, kunt u een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in familierecht en samenlevingsvormen. Hij of zij kan u adviseren over uw juridische positie en u helpen om de vergoeding te vorderen bij verkoop van het appartement.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag