Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten kosten studie?

Ik ben als zzp'er in januari 2023 gestart met de opleiding beveiliger en heb deze succesvol afgerond in september 2023. Aan het begin van dit traject zijn opdrachtgever en ik overeengekomen dit door hem voorgeschoten bedrag terug te betalen door middel van €1,50 per uur op factuur te verrekenen als korting. In mijn eerste overeenkomst was dit nog niet in geschrifte vastgesteld, later toen meerdere aspiranten dit zelfde traject startten is dit vastgesteld in de nieuwe overeenkomst die voor mij geldt van 13 maart 2023 tot en met 31 december 2023.
Daarin staan de volgende kosten vermeld:

Motivation (opleider): €3000
Praktijk (stagebedrijf): €350
BHV: €375
BHV PL €395
ISPS €450
VCA €250
Totaal: €5120
Reeds gewerkt: 332.5 uur (tot vandaag)
Verrekening: 1332.5 x €1.50 = €1998.75
RESTANT €5120 – 1998.75 = € 3121.25

Nu loop ik tegen een aantal zaken aan:
-De BHV, ISPS en VCA waar opdrachtgever €1075,- voor rekent, blijken volgens opleider reeds te zijn opgenomen in het bedrag van €3000,- ik heb deze certificaten ook behaald, opdrachtgever rekent dit mij dus extra.
-BHV PL (certificaat) heeft de opdrachtgever voor mij aangevraagd en ontving ik ongevraagd in mijn e-mail zonder dat ik hier enige weet van had en dus ook geen opleiding voor heb genoten of cursus voor heb afgelegd, hiervoor rekent hij mij €395,-

Dit is dus al bijna 1500 euro die ik niet hoor te betalen. Ook weigert opdrachtgever mijn facturen nu uit te betalen tot ik deze kosten inlever.

Ook wordt mij €750,- in rekening gebracht voor praktijk begeleiding, ik ben in de periode van mijn opleiding gewoon werkzaam geweest. Naast het inwerken op verschillende locaties heb ik geen interne begeleiding gehad. Mag een bedrijf/stageplaats kosten in rekening brengen bij het uitvoeren van stage?
Ook omdat ik een ZZP'er ben kan ik weinig hierover vinden op het internet en daarom heb ik hier mijn vraag aan u gesteld.

In de overeenkomst geldend vanaf maart 2023 staat het volgende (dit gaat over de bovenstaande kosten):
*bovenstaande certificaten/opleidingen zijn afhankelijk van opleidingsuren en
mogelijkheden. Dit zijn de basisbedragen welke naar rato verrekend worden indien
medewerker op eigen aangeven niet langer beschikbaar is en wel bovenstaande
opleidingen heeft genoten.
Voorbeeld: indien je na 6 maanden niet langer wenst te werken en stopt, betaal je de
helft van de kosten van behaalde opleidingen retour.
Na een jaar na het behalen van een opleiding zijn altijd alle opleidingen vrij van kosten.

De opleidingen VCA, ISPS en BHV heb ik 9 maanden geleden gehaald, als ik dit zo lees betekent dit dan toch dat ik 75% van deze kosten dan niet hoef te betalen? Let wel, opdrachtgever wil mij dit dus dubbel laten betalen terwijl dit in het bedrag van €3000,- hoort!
Ik hoop dat u mij kunt adviseren hoe hierin te handelen, ook omdat dit een vervelende situatie is waarin nu mijn geld wordt vastgehouden terwijl ik tot op heden gewoon alle diensten werkzaam voor hem ben. Binnen het bedrijf zijn er 4 andere personen die dit zelfde nu meemaken, waarvan 1 persoon (loondienst) al ontslag heeft ingediend.

Naar Nederlands recht is het vrij om overeenkomsten te sluiten zoals jij en je opdrachtgever dat hebben gedaan. Dat betekent dat wanneer er een geschil ontstaat over de inhoud van de overeenkomst, de rechter in eerste instantie kijkt naar wat er precies is afgesproken. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met wat er in de overeenkomst staat en hoe de overeenkomst tot stand is gekomen.

Het eerste aandachtspunt is het dubbel tellen van de kosten voor de cursussen. Als het bedrag van €3000,- al omvat de opleidingskosten voor BHV, ISPS en VCA dan zou dit niet nogmaals in rekening moeten worden gebracht. Het kan zinvol zijn om hierover met de opdrachtgever in gesprek te gaan en uitleg te vragen.

In verband met het BHV PL-certificaat dat je ongevraagd hebt ontvangen, zou ik aanraden om dit te bespreken met je opdrachtgever. Wanneer je deze cursus inderdaad niet hebt gevolgd, lijkt het erop dat je deze kosten niet zou moeten betalen.

Het in rekening brengen van de praktijkbegeleidingskosten lijkt, afhankelijk van de precieze uitwerking van de overeenkomst, wellicht onbehoorlijk. Echter, zoals je zelf al opmerkte, is dit een complex gebied omdat je een zzp'er bent en niet een werknemer of stagiaire.

Je interpretatie van het percentage van de kosten dat je nog verschuldigd zou zijn na het behalen van je certificaten lijkt correct op basis van wat je hebt meegedeeld. Het is te adviseren om de opdrachtgever hier op aan te spreken en/of juridisch advies in te winnen over de precieze betekenis van deze clausule.

Je situatie ziet er ingewikkeld uit en het lijkt erop dat je wellicht professioneel juridisch advies nodig zou kunnen hebben om je rechten en plichten nauwkeuriger te bepalen. Dit kan belangrijk zijn om tot een oplossing te komen die recht doet aan jouw rechten en belangen. Voordat je overgaat tot het nemen van juridische stappen, raad ik je aan om de kwestie met je opdrachtgever te bespreken en te zien of jullie gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen. Let wel op dat je, ongeacht het resultaat van deze gesprekken, nog steeds verplicht bent je aan je contractuele verplichtingen te houden totdat deze door een juridische procedure zijn gewijzigd.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag